Sunt Supele si Ciorbele Sanatoase?

Sunt Supele si Ciorbele Sanatoase?

Când temperaturile încep să scadă, de multe ori începem să poftim la orice ne încălzește după puțin timp petrecut în aerul rece de afară: ciocolată caldă, ceai, cafea și, desigur, supe și ciorbe fierbinți. Nu există nicio limită în ceea ce privește ingredientele pe care le putem adăuga în acestea, acesta fiind și motivul pentru care ciorbele și supele sunt unele dintre cele mai versatile și aromate feluri de mâncare. Cu atât de multe rețete diferite pentru a le prepara, acest articol analizează cât de sănătoase sunt supele și dacă sunt potrivite pentru adulții activi din punct de vedere fizic.

Supele și Ciorbele ajută la combaterea răcelilor

Mai țineți minte când părinții și bunicii ne îndemnau să mâncăm supă susținând că ne stimulează imunitatea? Ei bine, cercetările au arătat că supa de pui poate diminua simptomele de răceală și gripă.

Un studiu de la Universitatea din Nebraska a arătat că supa de pui (făcută cu legume) ajută la încetinirea mișcării neutrofilelor. Acestea sunt un tip de celule albe care se multiplică în mod natural ca răspuns la infecții, răni și diferite tipuri de stres asupra organismului. Deși aceste celule sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor, acestea cresc inflamația și producția de mucus din organism atunci când suntem răciți.

Oamenii de știință sunt de părere că fitonutrienții din ceapă, morcov și țelină sunt responsabili pentru acțiunea antiinflamatoare a supei. În plus, aburul unei supe sau ciorbe fierbinți ajută la ameliorarea congestiei nazale, permițându-ți să respiri mai ușor.

Supele ajută la controlul apetitului

Consumul de supă ca prim fel de mâncare poate fi o variantă eficientă pentru a slăbi pe timpul iernii. Mai multe studii arată că supa sau ciorba consumată înaintea unui fel de mâncare principal atenuează senzația de foame, având ca efect obținerea unui număr mai scăzut de calorii pentru acea masă.

Supa este, de asemenea, un aliment care se consumă mai lent decât alte tipuri de mâncare. Această încetinire forțată este utilă, întrucât oferă șansa stomacului să semnaleze creierului că am consumat suficient și este timpul să ne oprim.

Într-un studiu recent, efectuat de Laboratorul de Neurobiologie și Nutriție de la Universitatea din Paris, cercetătorii au oferit participanților cu greutate normală si obezi, un bol cu supă înainte de prânz și au măsurat apoi aportul caloric la prânz și cină.

  • Supa conținea 95 de kcalorii din legume fierte în apă și era servită fie cu legume porționate, fie preparate pasat (piure).
  • În timp ce supa piure nu a avut un efect semnificativ asupra apetitului, supa cu legumele porționate a diminuat semnificativ pofta de mâncare.
  • După ce au mâncat supa, ambele grupuri au consumat cu 150 de kcalorii mai puțin la prânz, comparativ cu grupul de control care nu a mâncat supă.
  • La cină, oamenii supraponderali au mâncat cu 12% mai puțin din felul de mâncare servit.

Supele și ciorbele conțin nenumărate vitamine și minerale

Numeroși nutriționiști consideră supele asemănătoare smoothie-urilor din fructe. La fel ca un smoothie, supa vine cu numeroși nutrienți care stimulează sistemul imunitar: vitamine, minerale, fitochimicale și fibre.

Există motive de îngrijorare privind conținutul de sare din supe?

Supa este un fel de mâncare bogat în sodiu, fiind confimat prin studii faptul că oamenii care mănâncă supe regulat, consumă mai mult sodiu decât cei care nu o includ în dietă. Totuși, același lucru este valabil si pentru potasiul din supe și ciorbe.

Acest lucru este deosebit de important pentru sănătatea inimii, deoarece potasiul ajută corpul să elimine sodiul în exces. Nu toate alimentele au acest beneficiu. De exemplu, un sandviș făcut cu șuncă, brânză, roșii și pâine integrală are peste 800 mg sodiu și doar 320 mg potasiu. O supă bazată pe legume are aproxiamtiv 640 mg sodiu și 718 mg potasiu. Aceasta reprezintă 20% din doza recomandată de potasiu pentru o zi!

Din punct de vedere nutrițional, atât timp cât la preparare nu s-a folosit mult ulei și la servire se evită smântâna sau topping-urile bogate în grăsimi și implicit în calorii, supele și ciorbele reprezintă o variantă bună pentru prânz sau cină, fiind atât sărace în calorii, cât și sațioase.

În concluzie, supa este o modalitate ușoară și convenabilă pentru a obține toți nutrienții esențiali într-un singur bol. Dacă stăm să analizăm ce conține o supă sau o ciorbă, observăm faptul că este alcătuită din toate grupele de alimente, în afară de fructe (pe care le putem consuma ca gustare sau desert). În plus, ne ajută să ne încălzim când ne confruntăm cu vremea rece și în plus, ne asigură nutrienții necesari pentru a stimula sistemul imunitar.