Superalimentele Pe Care Trebuie Sa Le Consumi

Superalimentele Pe Care Trebuie Sa Le Consumi

     Alimentele pe care le consumăm sunt adesea principalul factor care contribuie la sănătatea noastră, iar hrana zilnică poate avea în timp un impact semnificativ asupra bunăstării și calității vieții.

 

     Totuși, crearea și urmarea unui regim alimentar sănătos nu sunt deloc simple pentru că nu este de ajuns să elimini toate alimentele nesănătoase sau să consumi salată în fiecare zi. O alimentație corectă presupune un consum moderat și echilibrat de alimente nutritive și sănătoase. Un consum prea mare sau prea mic din orice poate duce la probleme de sănătate, de la obezitate la deficiențe de nutriționale. Cu toate că există mulți factori care contribuie la conturarea unei alimentații sănătoase și anumite produse care ne pot îmbunătății stilul de viață.

      Aceste alimente bogate în benficii nu reprezintă o categorie de alimente clar delimitată, ci, mai degrabă, o etichetă care li se pune unor produse alimentare cu multe vitamine, minerale și diferite substanțe benefice pentru organism. Nu orice aliment sănătos este și un superaliment.

 

  • Fructe de pădure

      Afinele sunt deseori incluse în listele de alimente cu antioxidanți, însă nu sunt singurele fructe de pădure care merită această etichetă. Zmeura, căpșunile și murele sunt și ele bogate în antioxidanț. În plus, sunt bogate în vitamine și au un număr redus de calorii. 

  • Pește

      Peștele reprezintă o sursă excelentă de proteine și de acizi Omega-3. Tipurile de pește cele mai bogate în acești acizi grași esențiali sunt somonul, tonul, macroul, heringul, păstrăvul, hamsiile și sardinele.

 

  • Legumele verzi

      Această categorie include salata tip kale și spanacul. Pe lângă conținutul lor benefic de calciu, vitamina A, vitamina C și fibre, acestea conțin și fitonutrienți, care au un rol benefic în reducerea riscului pentru mai multe boli cronice comune. 

 

  • Ghimbir

      Ghimbirul conține diferite vitamine și minerale, de la vitamina C, la calciu și magneziu, iar gustul său specific și beneficiile sale pentru sănătate l-au făcut popular. Acestea includ capacitatea de a întări sistemul imunitar, creșterea poftei de mâncare și ameliorarea stării de greață, diminuarea riscului de anumite forme de cancer, ameliorarea afecțiunilor respiratorii, ajutarea digestiei și reducerea simptomelor artritei.

 

 

  • Spirulina

      Spirulina, microalga bogată în vitaminele B1, B2 și B3, fier și cupru, a crescut masiv în popularitate datorită efectelor sale tonifiante, energizante și a conținutului său proteic. Având un gust mai neobișnuit, pentru mulți e mai ușor să o consume ca supliment nutritiv.

 

  • Nuci

      Fie consumate ca o gustare, fie adăugate la un mic dejun cu cereale sau fructe, nucile sunt pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase. Fie că optezi pentru alune, nuci, migdale, fistic sau nuci pecan, te vei bucura de fibre, proteine vegetale și grăsimi sănătoase, iar în unele cazuri și de antioxidanți.

 

  • Leguminoase

      Leguminoasele sunt surse vegetale excelente de fibre, proteine și vitamine B, putând fi o parte importantă dintr-o alimentație sănătoasă. Poți opta pentru năut, fasole neagră, mazăre sau linte.

 

  • Avocado

      Conținutul unui avocado este benefic și divers, incluzând vitaminele C, E, K și B6, B2,  B3, acid folic, acid pantotenic, magneziu, potasiu, luteină, beta-caroten și acizi grași Omega-3. Avocado e o sursă sănătoasă de grăsimi, iar studiile arată că înlocuirea untului cu avocado are un impact pozitiv asupra colesterolului și trigliceridelor.

 

  • Cartof dulce

      Cartoful dulce e mai mult decât o garnitură gustoasă, conținând fibre solubile și insolubile, vitamine (vitamina A, vitamina B6, vitamina C), minerale (mangan, potasiu) și antioxidanți.

 

 

  • Semințe de chia

      Nicio listă de superalimente nu ar trebui să omită semințele de chia, care au o componență nutrițională deosebită: fibre, acizi grași Omega-3, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina C, vitamina A, vitamina B și aminoacizi. Le poți consuma la micul dejun sau ca gustare, în funcție de rețetele pe care le preferi.