Terapia Online - Metoda de Tratament a Viitorului?

Terapia Online - Metoda de Tratament a Viitorului?

Terapia virtuală este terapia care are loc prin telefon, o aplicație, un chat video sau chiar un dispozitiv de realitate virtuală. Aceste opțiuni de terapie virtuală permit oamenilor să aibă acces la tratament în confortul propriei case, fără a fi nevoie să călătorească pentru a vedea personal un terapeut.

Există diferite tipuri de terapie virtuală, fiecare dintre acestea având diverse beneficii și limitări.

Câteva exemple de terapie virtuală includ:

  • Vorbind cu un practicant prin intermediul videoconferinței;
  • Folosind o aplicație pentru a accesa terapia;
  • Terapii bazate pe telefon și e-mail, cum ar fi atunci când un terapeut fizic sugerează exerciții specifice prin e-mail;

În teorie, orice tratament care nu necesită contact fizic sau teste de laborator poate funcționa pe o platformă virtuală. Cele mai răspândite tipuri de terapie virtuală includ:

Psihoterapie virtuală

Psihoterapia virtuală, numită uneori sănătate telementală sau telepsihologie, tratează persoanele cu probleme de sănătate mintală, relații sau probleme de sănătate sexuală sau stres semnificativ prin chat video, e-mail, telefon, mesaje text sau e-mail. În majoritatea sesiunilor de psihoterapie virtuală, un terapeut autorizat oferă terapie tradițională printr-o nouă platformă. Un client ar putea vorbi despre emoțiile sale, să caute informații despre relațiile lor și să ceară ajutor pentru implementarea modificărilor stilului de viață.

Kinetoterapie virtuală

Terapia fizică oferă îngrijire tradițională, dar într-un cadru online sau telefonic. Un kinetoterapeut poate discuta despre simptome recente, poate recomanda exerciții sau poate realiza teste specifice. În unele cazuri, un terapeut ar putea cere unui client să efectueze exerciții și apoi să utilizeze o cameră pentru a le evalua forma și progresul. Unele aplicații de kinetoterapie completează terapia oferind exerciții suplimentare sau permițând unui client să-și urmărească progresul între sesiuni.

Logopedie virtuală

Logopedia poate trata o serie de tulburări de vorbire, cum ar fi o bâlbâială, afazie din accident vascular cerebral sau dificultăți de pronunție. Într-o sesiune virtuală, un terapeut poate evalua discursul unei persoane, îi poate oferi strategii pentru corectarea problemelor de vorbire sau îi poate ajuta să practice noi modele de vorbire.

O formă emergentă de logopedie virtuală folosește roboții în locul oamenilor reali pentru a îmbunătăți vorbirea. Aplicațiile virtuale de logopedie sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta oamenii să își îndeplinească obiectivele de vorbire între sesiuni sau să urmărească modificările vorbirii în timp.

Terapia ocupațională

Terapia ocupațională îi ajută pe oameni să-și stăpânească abilități specifice de viață. Oamenii îl folosesc adesea împreună cu alte tipuri de tratament. De exemplu, o persoană cu probleme de vorbire rezultate din accident vascular cerebral poate alege terapia logopedică, apoi poate folosi terapia ocupațională pentru a-i ajuta să stăpânească abilitățile motorii necesare pentru a utiliza un dispozitiv de asistență pentru vorbire.

În terapia ocupațională virtuală, un terapeut oferă coaching, sfaturi și feedback cu privire la tehnicile de pe o platformă virtuală, cum ar fi prin chat video. Unele forme de terapie ocupațională virtuală pot folosi, de asemenea, realitatea virtuală pentru a imita situațiile din lumea reală cu care s-ar putea confrunta individul.

Beneficii și dezavantaje

Un client sau un profesionist din domeniul sănătății care are în vedere terapia virtuală ar trebui să evalueze avantajele și dezavantajele

Benefici

Terapia virtuală este relativ nouă, iar cercetătorii nu au testat în detaliu fiecare tip de tratament. Cu toate acestea, cercetările preliminare sugerează că ar putea fi eficientă. De exemplu, un studiu din 2020 privind kinetoterapia virtuală în urma unei intervenții chirurgicale la genunchi a constatat că terapia virtuală oferea beneficii similare tratamentului în persoană.

De asemenea, a redus semnificativ costurile. Autorii unei revizuiri sistematice din 2017 au sugerat, de asemenea, că serviciile de sănătate telementale oferă o calitate a îngrijirii și rezultate similare cu cele ale asistenței medicale tradiționale mintale.

Acces sporit la îngrijire: persoanele care au dizabilități fizice, sunt izolate geografic sau nu au timp să meargă la terapie pot accesa tratamentul cu opțiuni virtuale.

Mai multă confidențialitate: terapia virtuală bine gestionată înseamnă că o persoană poate avea grijă în intimitatea propriei case, fără a fi nevoie să stea într-o sală de așteptare sau să interacționeze cu alți clienți.

Economii de costuri: terapia virtuală poate costa mai puțin. Cheltuielile generale pot fi mai mici pentru terapeut, mai ales dacă trec la un model de îngrijire exclusiv online.

Satisfacția clienților: majoritatea cercetărilor privind satisfacția în urma terapiei virtuale sugerează că clienții sunt cel puțin la fel de mulțumiți de aceasta ca și îngrijirea tradițională. Pentru unii oameni, căutarea îngrijirii virtuale poate fi mai puțin stresantă, crescând mult satisfacția.

Dezavantaje

Preocupări privind datele: dacă un terapeut alege platforma greșită sau nu criptează sesiunile de terapie, o terță parte ar putea încălca confidențialitatea unui client. Dacă un client caută îngrijire într-o rețea publică sau își lasă computerul deblocat, colegii sau colegii de cameră ar putea să-și vadă sesiunile.

Preocupări legate de relații: În funcție de modalitatea pe care o alege clientul, poate fi mai greu să formezi o relație de încredere cu terapeutul. De exemplu, terapia bazată pe e-mail elimină limbajul corpului și tonurile vocii, cauzând probleme de comunicare.

Limitări tehnologice: rețelele lente, videoclipurile de calitate scăzută și întârzierile de chat pot face terapia mai dificilă.    Expertiză tehnologică și filozofie: persoanele care nu sunt confortabile cu tehnologia se pot simți mai puțin confortabile sau mai anxioase cu privire la tratamentul virtual.

Concluzie:

Terapia virtuală este o opțiune excelentă atunci când o persoană nu dorește să plece de acasă sau nu poate sau nu ar trebui, ca în cazul pandemiei COVID-19. Ca și în cazul oricărui alt tratament, este important să verificați acreditările furnizorului, să stabiliți obiective clare, să oferiți feedback despre funcționarea acestuia.