Testati-va Sanatatea Inimii Urcand Scarile

Testati-va Sanatatea Inimii Urcand Scarile

Cercetătorii din Spania afirmă că posibilitatea de a urca 4 etaje în mai puțin de 1 minut reprezintă un test simplu și la îndemână, prin care putem verifica sănătatea cardiovasculară. Simplitatea acestui test este dată de faptul că nu necesită echipament special sau condiții deosebite pentru realizarea lui.

Studiul prezentat la o reuniune științifică recentă a Societății Europene de Cardiologie, a comparat rezultatele testului de urcare a scărilor cu cele obținute din testele de efort efectuate într-un laborator.

Studiul a analizat 165 de pacienți care au realizat testul efortului fizic, din cauza unor simptome de afecțiuni coronariene.

  • Simptomele au inclus dureri în piept sau dificultăți de respirație în timpul efortului
  • Participanții au mers sau au alergat pe o bandă, crescând treptat intensitatea și continuând până la epuizare. Capacitatea de efort a fost măsurată cu ajutorul echivalenților metabolici, abreviați METs
  • După ce s-au odihnit 15-20 de minute, pacienții au fost rugați să urce 4 etaje (60 de scări) într-un ritm rapid, fără oprire, dar fără alegare, iar timpul a fost înregistrat.

Cercetătorii au analizat apoi relația dintre echivalenții metabolici obținuți în timpul testării exercițiilor și timpul necesar pentru a urca 4 etaje. Persoanele care au urcat scările în mai puțin de 40-45 de secunde au obținut un scor de 9-10, în ceea ce privește echivalenții metabolici MET.

Acest lucru este deosebit de important, întrucât studiile anterioare au arătat că un scor 10 MET, obținut în timpul unui test de efort este asociat unei rate scăzute a mortalității (1% sau mai puțin pe an).

În schimb, persoanele care au necesitat 1,5 minute sau mai mult pentru a urca scările au obținut un scor mai mic de 8 MET, ceea ce se traduce printr-o rată a mortalității de 2-4% pe an sau 30% în 10 ani.

În timpul testului de pe banda de alergat cercetătorii au generat, de asemenea, imagini ale inimii, pentru a evalua funcția acesteia în timpul exercițiului:

  • Dacă inima funcționează normal în timpul efortului, aceasta indică o probabilitate scăzută de boală coronariană.

Apoi au comparat aceste descoperiri cu rezultatele urcării scărilor:

  • Aproximativ 58% dintre pacienții care au finalizat urcarea scărilor în mai puțin de 1,5 minute au prezentat funcții cardiace anormale în timpul efortului
  • În schimb, doar 32% dintre cei care au urcat scările în mai puțin de 1 minut au avut o funcție cardiacă anormală în timpul efortului.

Cu toate acestea, este important să menționăm faptul că testul de efort nu este standardizat: tipul de scări, viteza de urcare a acestora, momentul efortului pot fi diferite.

Oamenii de știință au concluzionat prin faptul că abilitatea de a face față efortului fizic este întotdeauna un indicator excelent al sănătății cardiace. Cercetătorii sunt de părere că dacă abilitatea unei persoane de a realiza un efort fizic de intensitate moderată până la intensă se schimbă vreodată, este un indicator relevant al faptului că poate avea loc un dezechilibru al organismului și că ar trebui să contacteze de îndată medicul.