Tigarile Electronice - Un Pericol pentru Sanatate?

Tigarile Electronice - Un Pericol pentru Sanatate?

Un număr tot mai mare de dovezi indică riscurile pentru sănătate ale utilizării țigărilor electronice. Deoarece tigările electronice sunt comercializate ca o alternativă mai puțin dăunătoare față de țigările tradiționale, a fost dificil să se spună dacă asocierea dintre vaping și boală este doar o chestiune a fumătorilor care trec la vaping când încep să se confrunte cu probleme de sănătate.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston și Școala de Medicină este unul dintre primii care au analizat vaparea într-un eșantion mare al populației de-a lungul timpului, independent de alte produse din tutun.

Publicat în JAMA Network Open, studiul a constatat că participanții care folosiseră țigări electronice în trecut au fost cu 21% mai predispuși să dezvolte o boală respiratorie, iar cei care erau consumatori actuali de țigări electronice aveau un risc crescut de 43%.

Aceasta oferă unele dintre primele dovezi cu privire la daunele asociate produselor pentru țigări electronice. În ultimii ani s-a remarcat o creștere dramatică a consumului de țigări electronice în rândul tinerilor și al adulților tineri. Aceste noi dovezi sugerează, că se poate observa o creștere a bolilor respiratorii pe măsură ce tinerii și adulții tineri îmbătrânesc până la vârsta mijlocie, afecțiuni precum astmul, BPOC și alte afecțiuni respiratorii.

Majoritatea cercetărilor anterioare privind efectele vapingului asupra sănătății respiratorii au folosit modele animale sau celulare sau, la om, doar studii clinice pe termen scurt privind afecțiunile acute. 

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit date despre 21.618 participanți adulți sănătoși din primele patru valuri (2013-2018) ale Evaluării populației reprezentative la nivel național de tutun și sănătate, care este cel mai cuprinzător studiu național privind tutunul și informații despre țigări până în prezent.

Pentru a se asigura că nu au văzut pur și simplu fumătorii de țigări trecând la electronice, în special din cauza problemelor de sănătate (mai degrabă decât vaparea în sine, provocând aceste probleme), cercetătorii au inclus doar persoane fără probleme respiratorii raportate atunci când au intrat și s-au adaptat pentru o un set cuprinzător de condiții de sănătate.

De asemenea, au fost selectați participaniții care nu au  folosit vreodată alte produse din tutun (inclusiv țigări, trabucuri, narghilea, snus și tutun dizolvabil) și pentru consumul de marijuana, precum și pentru expunerea la fumatul copilăriei și actual. Ei au repetat analizele în rândul subgrupurilor de respondenți sănătoși care nu aveau afecțiuni cronice auto-raportate și a căror stare de sănătate generală auto-evaluată era bună.

Ajustându-se pentru toate aceste variabile și pentru factorii demografici, cercetătorii au descoperit că utilizarea anterioară a țigării electronice a fost asociată cu o creștere de 21% a riscului de boli respiratorii, în timp ce utilizarea curentă a țigării electronice a fost asociată cu o creștere de 43%.

Utilizarea curentă a țigărilor electronice a fost asociată cu o creștere cu 33% a riscului de bronșită cronică, cu 69% cu riscul de emfizem, cu 57% cu creșterea riscului de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și cu o creștere cu 31% a riscului de astm.