Timpul Petrecut in Natura Diminueaza Durerea Cronica

Timpul Petrecut in Natura Diminueaza Durerea Cronica

Orice persoană care a urmărit un copil alergând într-o pădure sau jucându-se într-un parc nu are nevoie de un studiu de cercetare, care să confirme faptul că timpul petrecut în natură este benefic pentru sănătatea copiilor. De asemenea, majoritatea adulților recunosc beneficiile spațiilor verzi, în special când aceasta ne fac să lăsăm în urmă stresul cotidian. Interesant este faptul că studiile recente arată faptul că natura are un impact pozitiv asupra persoanelor care suferă de durere cronică.

Cercetătorii au asemănat timpul petrecut în natură cu un tratament natural, care are scopul de a reduce impactul negativ asupra sănătății, în urma urbanizării în continuă creștere și a timpului petrecut majoritar în fața ecranelor.

De-a lungul unei perioade de 8 săptămâni, participanții au petrecut cel puțin 10 minute, de cel puțin 3 ori pe săptămână, în natură și s-au constatat următoarele aspecte:

  • Nivelurile de cortizol (hormon asociat stresului) au fost măsurate din probe de salivă, înainte și după timpul petrecut în spații verzi
  • Participanții au fost liberi să aleagă ora din zi, durata și locul experienței lor în natură, care a fost definit ca orice loc care le-a permis să simtă că interacționează cu natura
  • Flexibilitatea personală din cadrul experimentului le-a permis cercetătorilor să identifice durata optimă necesară, pentru a obține beneficiile unei plimbări într-un spațiu verde, în circumstanțele normale ale vieții moderne

Înainte de a analiza rezultatele, este important să menționăm faptul că acesta a fost un studiu amplu, realizat pe mai mult de 19.000 de persoane.

Datele au arătat că doar 20 de minute petrecute în natură au fost suficiente pentru a reduce semnificativ nivelul de cortizol. În schimb, la o durată de 30 de minute, nivelurile de cortizol au scăzut cel mai mult. După acest prag, beneficiile au continuat să se adune în ceea ce privește diminuarea stresului, dar într-un ritm mai lent.

Deoarece știința a arătat că există o legătură strânsă între stres și durerea cronică, cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia de Sud, au investigat cum și de ce petrecerea timpului într-un cadru natural îmbunătățește modul în care oamenii percep durerea.

Cercetarea lor a constatat faptul că timpul petrecut în spațiile verzi a fost legat de diminuarea stresului și o sănătate psihică mai bună, acestea fiind asociate cu durerea:

  • În plus, atunci când oamenii se află în medii verzi, sunt expuși la microbiomi ai mediului înconjurător precum: fitoncide (compuși antimicrobieni derivați din plante), ioni de aer negativi, priveliști și sunete naturale, precum și lumina soarelui.
  • Studiul sugerează faptul că timpul petrecut în spații verzi încurajează activitatea fizică și socială.

Prin urmare, echipa de cercetare speră că descoperirile lor vor determina medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății să recomande pacienților să petreacă mai mult timp în spații verzi și zone naturale. Aceste studii au oferit primele estimări ale modului în care natura influențează starea de sănătate generală în contextul vieții cotidiene. Cercetările au deschis calea către noi investigații, abordând complexitățile beneficiilor pe care natura ni le oferă.