Tratamentul Revolutionar cu Ultrasunete pentru Pacientii cu Leziuni Cerebrale Severe

Tratamentul Revolutionar cu Ultrasunete pentru Pacientii cu Leziuni Cerebrale Severe

Potrivit unui nou studiu, un tratament experimental ar fi putut „reporni” creierul a doi pacienți care se aflau într-o stare minim conștiență de luni de zile după comă. Pacienții care au participat la studiu, au avut leziuni cerebrale severe și au prezentat semne de conștiență limitate de mai bine de un an iar rezultatele au fost cel puțin suprinzătoare.

După ce au primit tratamentul - care a implicat ultrasunete pentru a „excita” celulele dintr-o regiune a creierului numită talamus - pacienții au prezentat îmbunătățiri bruște în starea lor, potrivit studiului, publicat pe 15 ianuarie în revista Brain Stimulation. De exemplu, după tratament, un pacient ar putea mișca capul pentru a indica „da” sau „nu” ca răspuns la anumite întrebări.

O astfel de recuperare rapidă este neobișnuită la pacienții într-o stare prelungită, minimă conștiență - adică persoana este trează, dar prezintă doar semne mici de conștiență. La acești pacienți, orice recuperare apare de obicei încet pe parcursul mai multor luni sau chiar ani de zile au afirmat cercetătorii. Acești doi pacienți participanți la studiu au prezentat progrese semnificative în doar câteva zile până la câteva săptămâni.

Studiile anterioare au descoperit că stimularea talamusului cu electrozi implantați chirurgical poate duce la îmbunătățiri similare, dar această metodă este invazivă și nu funcționează la toți pacienții. Cercetătorii au numit noua cercetare „inovatoare”, deoarece metoda este neinvazivă și poate fi aplicată la un set mult mai larg de pacienți decât stimularea creierului profund.

Cu toate acestea, noile descoperiri sunt preliminare, iar metoda cu ultrasunete nu pare să ajute toți pacienții. Au existat în total trei pacienți în noul studiu; dintre cei doi pacienți care au beneficiat, unul a prezentat o îmbunătățire inițială, dar ulterior a regresat, iar un al treilea pacient nu a prezentat niciun beneficiu.

Ameliorare bruscă

Pentru studiu, medicii au folosit un dispozitiv pentru a direcționa impulsurile cu ultrasunete către zone specifice ale creierului. În acest caz, cercetătorii au vizat talamusul, o structură adâncă în creier care acționează ca un hub pentru a transmite informații senzoriale către alte părți ale creierului. Ei au vizat această regiune, deoarece performanța sa este de obicei slăbită după comă, au spus cercetătorii.

Cei trei pacienți din studiu au avut parte de două sesiuni de 10 minute cu dispozitivul, la o săptămână distanță.

Unul dintre pacienți era un bărbat în vârstă de 56 de ani, care se afla într-o stare minimă conștiență timp de 14 luni după ce a suferit un accident vascular cerebral. După tratamentul cu ultrasunete, bărbatul a arătat că poate răspunde în mod constant la comenzi precum aruncarea unei mingi sau privirea spre fotografiile rudelor sale când le-a auzit numele. De asemenea, ar putea să dea din cap pentru „da” și să clătine din cap pentru a însemna „nu” atunci când i se pun întrebări despre el însuși. Și pentru prima dată de la accidentul vascular cerebral, putea folosi un pix și hârtie și își dădea o sticlă la gură. Cu toate acestea, bărbatul a regresat la starea sa minim conștientă după câteva luni.

Al doilea pacient a fost o femeie în vârstă de 50 de ani, care se afla într-o stare minimă conștiență timp de 2,5 ani după ce a intrat în stop cardio respirator. Anterior nu arătase niciun răspuns când i s-a dat vreo comandă, dar după tratament, ea a răspuns constant la comenzi mișcând capul sau degetele. De asemenea, a reușit să recunoască obiecte, inclusiv un creion și un pieptene, pentru prima dată în ultimii ani. Femeia și-a menținut îmbunătățirile în perioada de urmărire de șase luni, au spus cercetătorii.

Cel de-al treilea pacient, un bărbat în vârstă de 58 de ani, care se afla într-o stare minimă conștiență de 5,5 ani după un accident de mașină, nu a arătat niciun beneficiu în urma tratamentului.

Constatări revoluționare

În 2016, același grup de cercetători a folosit tratamentul cu ultrasunete pe un tânăr de 25 de ani care se afla într-o stare minimă conștiență de doar câteva săptămâni. În acest caz, tratamentul părea, de asemenea, să-i aprindă creierul - în curând și-a recăpătat conștiința deplină și înțelegerea limbajului.

Dar, în acel moment, cercetătorii au avertizat că descoperirea lor ar fi putut fi doar o coincidență - cu alte cuvinte, bărbatul s-ar fi putut recupera spontan chiar în momentul în care cercetătorii au început tratamentul. În noul raport, este „foarte puțin probabil” ca cei doi pacienți să se fi recuperat spontan, având în vedere perioada de timp în care au fost într-o stare minimă conștiență.

În ceea ce privește motivul pentru care cel de-al treilea pacient din noul studiu nu a răspuns la tratament, cercetătorii speculează că, probabil, talamusul persoanei a fost deteriorat sau deconectat de alte regiuni ale creierului. În acel subgrup de pacienți, este posibil ca această metodă să nu ajute. Doar ca un exemplu, dacă cineva ar avea un talamus complet deconectat, am putea stimula tot ceea ce ne dorim și nu ar ajuta la re-aprinderea rețelei complexe de rețele cerebrale necesare funcției cognitive complexe, au afirmat cercetătorii. 

Chiar dacă schimbările observate în studiu sunt mici, ele pot însemna mult pentru pacienți și familiile lor. Pentru pacienții noștri, chiar și posibilitatea de a comunica cu persoana iubită - într-o mod oricât de limitat ar putea însemna recâștigarea capacității de a face parte din mediul lor social, din viața celor dragi și recuperarea unui anumit grad de autonomie personală au afirmat aceștia. Cercetătorii au declarat că investighează dacă doza și frecvența expunerii la ultrasunete ar putea afecta nivelul și durata beneficiului.

Odată cu reglarea fină a protocolului de stimulare, a selecției pacienților și a dispozitivului, acest lucru poate aduce beneficii tangibile pacienților cu leziuni cerebrale severe”, care în prezent nu dispun de tratamente eficiente definitiv pentru a îmbunătăți recuperarea neurologică.