Uleiul de Palmier - Sanatos sau Nu?

Uleiul de Palmier - Sanatos sau Nu?

În întreaga lume, consumul de ulei de palmier este în creștere. Cu toate acestea, este un aliment foarte controversat. Pe de o parte, se raportează că oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Pe de altă parte, poate prezenta riscuri pentru sănătatea inimii. Există, de asemenea, preocupări de mediu legate de creșterea constantă a producției sale. Acest articol aruncă o privire detaliată asupra uleiului de palmier și a efectelor sale asupra sănătății.

Ce este uleiul de palmier?

Uleiul de palmier provine din fructele cărnoase ale palmierilor de ulei. Principala sursă de ulei de palmier este arborele Elaeis guineensis, care este originar din Africa de Vest și de Sud-Vest. Utilizarea sa în această regiune datează de mai bine de 5.000 de ani.

La fel ca uleiul de cocos, uleiul de palmier este semisolid la temperatura camerei. Cu toate acestea, punctul său de topire este de 35°C, ceea ce este considerabil mai mare decât 24°C pentru uleiul de cocos. Acest lucru se datorează compozițiilor diferite de acizi grași ale celor două uleiuri. Uleiul de palmier este unul dintre cele mai puțin costisitoare și mai populare uleiuri din întreaga lume, reprezentând o treime din producția globală de ulei vegetal.

Modul în care este folosit

Uleiul de palmier este folosit pentru gătit și este, de asemenea, adăugat la multe alimente gata de consumat. Gustul său este considerat savuros. Unii oameni descriu aroma lui ca fiind similară cu morcovul sau dovleacul. Acest ulei este un aliment de bază în bucătăria africană de vest și tropicală și este deosebit de potrivit pentru curry și alte mâncăruri picante. Uleiul de palmier este uneori adăugat la untul de arahide și alte unturi de nuci ca stabilizator pentru a preveni separarea și depunerea uleiului în partea de sus a borcanului. Pe lângă unturile de nuci, uleiul de palmier poate fi găsit în mai multe alte alimente, inclusiv:    

  • Cereale;
  • Produse de copt precum pâinea, prăjiturile și brioșele;   
  • Batoane proteice și batoane dietetice;   
  • Ciocolată;   
  • Margarină;

Compoziția nutrienților

Iată conținutul nutrițional al unei linguri (14 grame) de ulei de palmier:    

  • Calorii: 114   
  • Grăsimi: 14 grame   
  • Grăsimi saturate: 7 grame   
  • Grăsimi mononesaturate: 5 grame   
  • Grăsimi polinesaturate: 1,5 grame   
  • Vitamina E: 11% din RDI 

Toate caloriile uleiului de palmier provin din grăsimi. Descompunerea acizilor grași este de 50% acizi grași saturați, 40% acizi grași mononesaturați și 10% acizi grași polinesaturați. 

Poate avea beneficii pentru sănătate 

Uleiul de palmier a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea funcției creierului, reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă și îmbunătățirea stării de vitamina A. 

Sănătatea creierului 

Uleiul de palmier este o sursă excelentă de tocotrienoli, o formă de vitamina E cu proprietăți antioxidante puternice care pot susține sănătatea creierului. Studiile pe animale și pe oameni sugerează că tocotrienolii din uleiul de palmier pot ajuta la protejarea grăsimilor polinesaturate delicate din creier, la încetinirea progresiei demenței, la reducerea riscului de accident vascular cerebral și la prevenirea creșterii leziunilor cerebrale. Într-un studiu de doi ani pe 121 de persoane cu leziuni cerebrale, grupul care a luat tocotrienoli derivati ​​din ulei de palmier de două ori pe zi a rămas stabil, în timp ce grupul care a primit un placebo a experimentat o creștere a leziunilor. 

Sănătatea inimii 

Uleiul de palmier a fost creditat cu protecția împotriva bolilor de inimă. Deși unele rezultate ale studiului au fost amestecate, acest ulei pare să aibă, în general, efecte benefice asupra factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv scăderea colesterolului LDL „rău” și creșterea colesterolului HDL „bun”. O meta analiză a 51 de studii a constatat că nivelurile de colesterol total și LDL au fost mai scăzute la persoanele care au urmat diete bogate în ulei de palmier decât la cei care au consumat diete bogate în grăsimi trans sau acid miristic și lauric. 

Un studiu recent de trei luni a analizat efectele de scădere a colesterolului ale uleiului de palmier produs dintr-un hibrid de arbori Elaeis guineensis și Elaeis oleifera. În acest studiu, oamenii au consumat zilnic fie 25 ml (2 linguri) de ulei de măsline, fie un ulei de palmier hibrid. Pe baza unei scăderi de 15% a colesterolului LDL în ambele grupuri, cercetătorii au sugerat că acest ulei de palmier ar putea fi numit „echivalentul tropical al uleiului de măsline”. Cu toate acestea, este important de reținut că o creștere sau scădere a nivelului de colesterol LDL singură nu poate prezice riscul de boli de inimă. Sunt mulți alți factori implicați.

Riscuri potențiale pentru sănătate 

Deși majoritatea studiilor au descoperit că uleiul de palmier are un efect protector asupra sănătății inimii, altele au raportat rezultate contradictorii. Un studiu a fost efectuat pe femei cu colesterol ridicat. Acesta a arătat că nivelurile de LDL mici și dense (sdLDL) - tipul de colesterol asociat bolilor de inimă - au crescut cu uleiul de palmier, dar au scăzut cu alte uleiuri.

Cu toate acestea, o combinație de ulei de palmier și ulei de tărâțe de orez a scăzut nivelul sdLDL. Un alt studiu a constatat că sdLDL nu s-a schimbat în grupul care a consumat ulei de palmier, în timp ce particulele mari de LDL au crescut. Particulele mari de LDL sunt considerate mai puțin susceptibile de a provoca atacuri de cord decât particulele mici și dense de LDL. Alte studii au raportat creșteri ale nivelurilor de colesterol LDL ca răspuns la consumul de ulei de palmier. Cu toate acestea, în aceste studii, dimensiunile particulelor LDL nu au fost măsurate. 

Este important de reținut că aceștia sunt doar potențiali factori de risc și nu dovezi că uleiul de palmier poate provoca de fapt boli de inimă. Cu toate acestea, un studiu pe animale sugerează că consumul de ulei care a fost reîncălzit în mod repetat poate provoca depuneri de plăci în artere din cauza scăderii activității antioxidante a uleiului. Când șobolanii au mâncat mâncare care conținea ulei de palmier care fusese reîncălzit de 10 ori, aceștia au dezvoltat plăci arteriale mari și alte semne de boli de inimă pe parcursul a șase luni, în timp ce șobolanii hrăniți cu ulei de palmier proaspăt nu au făcut. 

Legătura dintre uleiul de palmier și riscul de cancer

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a descoperit că anumiți contaminanți din uleiul de palmier pot crește riscul de cancer. Când se încorporează ulei de palmier în alimente și produse aferente, uleiul este încălzit. Prelucrarea uleiului de palmier determină formarea de esteri ai acizilor grași glicidil (GE).

Când sunt digerate, GE se descompun și eliberează glicidol, o substanță cunoscută pentru efectele sale cancerigene la animale și pentru efectele sale suspectate asupra oamenilor. Studiile legate de cancer au descoperit că administrarea de glicidol în stomacul șoarecilor și șobolanilor a provocat creșteri tumorale maligne și benigne.

Deși au existat studii pe animale, există puține cercetări privind uleiul de palmier și riscul de cancer la oameni. Există, de asemenea, cercetări limitate privind nivelurile recomandate de utilizare a uleiului de palmier. Cu toate acestea, cercetătorii pun accentul pe moderare pentru a limita expunerea atunci când folosesc și consumă produse ce au în componență ulei de palmier.