Un Exces De Vitamine Poate Fi Daunator?

Un Exces De Vitamine Poate Fi Daunator?

   Un consum suplimentar de vitamine nu este o problema reală pentru multe persoane. Din contră, temerea cea mai mare este că ducem lipsă de ele și de multe ori chiar așa este. Acestea sunt urmările alimentelor procesate existente în piață pe care le consumăm. Însă trebuie știut că și excesul de vitamine, la fel ca deficitul, poate duce la apariția unor afecțiuni, unele chiar grave.

    Dacă iei zilnic multivitamine fără ca acestea să îți fi fost recomandate de un medic și ai o alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale și carne slabă, cel mai probabil faci un exces fără să îți dai seama. Dar corpul tău resimte această cantitate prea mare de vitamine pe care i-o aduci în plus prin suplimente. Iar efectele pot fi foarte subtile, dar deloc de neglijat.

   Astfel, pe scurt, nu toate vitaminele sunt procesate de organism în același mod. Unele sunt solubile în apă precum vitamina C, B1 tiamină, B2 riboflavină, B3, B5, B6, B7, B9, B12, ceea ce înseamnă că sunt utilizate rapid în corp și eliminate prin urină.

   Pe de altă parte, vitaminele liposolubile (vitamina A, D, E, K) nu se dizolvă și sunt depozitate cu ușurință în corp.

   În doze mari, vitaminele de orice fel, fie ele solubile sau liposolubile, pot interacționa cu anumite medicamente și cresc riscul de apariție a reacțiilor adverse. Din acest motiv, cel mai bine este să iei suplimente cu vitamine doar la recomandarea medicului și doar în dozele indicate.

   După cum sunt promovate, suplimentele cu vitamine par a fi soluția imediată la oboseală, imunitate scăzută sau o răceală insistentă, însă doar pentru că nu ai nevoie de rețetă sau indicații speciale ca să le cumperi, nu înseamnă că trebuie să abuzezi de ele.

   Vitaminele sunt micronutrienți de care corpul are nevoie pentru a îndeplini o serie de funcții. Majoritatea nu pot fi sintetizate de către organism, astfel că trebuie să le luăm din surse externe, respectiv alimente sau suplimente. Se împart în două categorii:

  •    Liposolubile – vitaminele A, D, E și K. Acestea se dizolvă în grăsime și tind să se acumuleze în corp;
  •    Hidrosolubile – vitamina C și vitaminele din complexul B: B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (folat), B12 (cobalamină). Acestea trebuie dizolvate în apă înainte să poată fi absorbite și nu pot fi depozitate de organism. Vitaminele hidrosolubile care nu sunt folosite de corp se elimină prin urină.


    Prea multe vitamine, în special din suplimente, luate în mod constant, pot fi dăunătoare. De exemplu, suplimentul de beta caroten poate crește riscul de cancer la plămâni la fumători, iar mai multe studii au găsit o legătură între doze mari de vitamina B și fracturile de șold.

   Persoanele care suferă de unele boli sunt mai afectate de un dozaj exagerat al vitaminelor. Este puțin probabil ca suplimentarea cu vitamina C să afecteze persoanele sănătoase, dar poate fi periculoasă la cele cu hemocromatoză (boală în care organismul absoarbe și stochează prea mult fier), provocând leziuni la nivelul țesuturilor și disfuncții ale inimii.

   Consumul excesiv de vitamine poate provoca probleme de sănătate și, în cazuri extreme, chiar moartea. Hipervitaminoza se referă la absorbția și depozitarea în cantități foarte mari a vitaminelor în organism, cu efecte nocive asupra funcțiilor acestuia. Riscul de toxicitate este mai ridicat în cazul vitaminelor liposolubile, acestea fiind depozitate de corp.

   Sunt persoane care aleg să ia vitamine cu speranța de a-și îmbunătăți sănătatea și a preveni anumite boli, fără să vadă înainte dacă au nevoie de aceste suplimente sau dacă ele chiar au efect.

  • Care sunt dozele recomandate de medici și la ce poate conduce un exces al vitaminelor?

    Vitamina A - Este esențială pentru vedere, dezvoltarea celulară și buna funcționare a sistemului imunitar. În alimente, se găsește în ficat, pește, carne, lactate și fructe și legume portocalii. Simptomele unui consum excesiv de vitamina A, de obicei din suplimente, sunt: greață, creșterea presiunii intracraniene și comă. Doza zilnică recomandată de vitamina A este de 900 mcg pentru bărbați și 700 mcg pentru femei.

    Vitamina B3 - Doza zilnică recomandată este de 16 mg la bărbați și 14 mg la femei. Poate duce la hipertensiune arterială, dureri abdominale, probleme de vedere și afecțiuni hepatice, dacă este consumată în doze mari, de 1-3 grame pe zi.

    Vitamina B6 - Contribuie la procesarea carbohidraților și a proteinelor și este esențială la producerea hemoglobinei și pentru funcționarea sistemului nervos. Pentru adulții de 19–50 ani, recomandarea zilnică este de 1,3 mg. Consumul excesiv pe termen lung de B6 poate provoca simptome neurologice severe, leziuni ale pielii, sensibilitate la lumină, greață și arsuri la stomac, unele dintre aceste simptome apărând la 1-6 g/ zi.

     Vitamina B9 - Acidul folic sub formă de suplimente poate afecta negativ funcțiile mentale, sistemul imunitar și masca o potențială deficiență severă de vitamina B12. Adulții de peste 19 ani ar trebui să consume 400 mcg (micrograme)/ zi, iar femeile însărcinate, 600 mcg/ zi.


    Vitamina C - Are efect antioxidant, este necesară pentru funcționarea sistemului imunitar și contribuie la absorbția fierului. Se întâlnește în numeroase fructe și legume. Deși are o toxicitate relativ redusă, în doze ridicate (peste 2000 mg dintr-odată) poate provoca probleme gastrointestinale, inclusiv diaree, crampe, greață și vomă. Pentru adulții de peste 19 ani, doza zilnică recomandată de vitamina C este de 90 mg pentru bărbați, respectiv 75 mg pentru femei și 85 mg pentru femeile însărcinate. Fumătorii au nevoie de o cantitate mai mare cu 35 mg/ zi decât nefumătorii.


    Vitamina D - Ajută la absorbția și utilizarea calciului, astfel că în lipsa ei crește riscul de osteoporoză. Corpul produce vitamina D în urma expunerii la lumina solară, deci suplimentarea este benefică pentru persoanele care locuiesc în zone unde soarele strălucește mai puțin timp. Toxicitatea cauzată de dozele foarte mari de suplimente de vitamina D se traduce prin pierdere în greutate și de apetit, bătăi cardiace neregulate. Doza recomandată zilnic de vitamina D pentru adulții de peste 19 ani este de 600 UI (unități internaționale), iar pentru cei peste 70 de ani, 800 UI.

    Vitamina E - Se găsește mai ales în nuci, semințe și legume verzi. Persoanele de peste 14 ani ar trebui să consume 15 mg/ zi de vitamina E. O doză mai mare de 1.000 mg este considerată toxică. Cantitatea foarte mare de suplimente cu vitamina E poate interfera cu coagularea sângelui, poate provoca hemoragii și poate duce la accidente vasculare cerebrale.

    Vitamina K - Deși are un potențial toxic foarte scăzut, poate interacționa cu unele medicamente. Doza zilnică recomandată este de 120 mcg la bărbați, iar la femei, 90 mcg.

 

 

 

  • Cine ar trebui să consume vitamine în mod regulat?

    Femeile însărcinate primesc de obicei recomandarea să ia suplimente cu acid folic, iod și fier. Vegetarienii și veganii ar putea avea nevoie de suplimente de vitamina B12, deoarece aceasta se obține în special din carne, pește și lactate. Fierul din plante se absoarbe mai greu, astfel că ar putea fi nevoie și de acest supliment, alături de vitamina D și acizii grași Omega-3. Pe de altă parte, femeile aflate la menopauză și bătrânii pot beneficia de pe urma suplimentării cu vitamina D și calciu pentru sănătatea oaselor.

    Persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea corpului de a absorbi anumite vitamine (boala celiacă, fibroză chistică, pancreatită etc.) necesită suplimentare, precum și cei care au urmat diete restrictive și au pierdut mult în greutate. Sportivii pot lua suplimente de fier, mai ales în perioadele cu antrenament intens.

    În concluzie, vitaminele nu înlocuiesc o dietă sănătoasă, dar sunt de ajutor în cazul unor deficiențe. Acestea nu sunt medicamente sau substanțe miraculoase, iar consumul lor în cantități exagerate, mai ales sub formă de suplimente, poate avea efecte neplăcute, provocând inclusiv probleme de sănătate.