Un Nou Dispozitiv Wireless Ofera Speranta in Cazul Obezitatii

Obezitatea este o problemă comună de sănătate care se definește printr-o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un exces de țesut adipos. Se consideră că un indice de masă corporală de 30 sau mai mare reprezintă un bun indicator al obezității. În ultimele decenii obezitatea a devenit o problemă semnificativă de sănătate. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Texas A&M University, au descris un dispozitiv medical, care ar putea ajuta la pierderea în greutate printr-o procedură simplă de implantare a acestuia.
Operația de bypass gastric este uneori ultima soluție pentru cei care se luptă cu această afecțiune sau au probleme grave de sănătate din cauza greutății lor. Această procedură implică izolarea completă a unei mici porțiuni din stomac față de restul stomacului.
Astfel, alimentele vor ajunge numai în partea superioară a stomacului și niciodată în cea inferioară. La acest stomac nou format se va conecta o parte din intestin, care va prelua alimentele înghițite, asigurând astfel tranzitul digestiv. Prin urmare, intervenția este invazivă și prelungește perioada de recuperare pentru pacienți.
Cercetătorii au arătat faptul că dispozitivul de dimensiuni centimetrice oferă senzația de sațietate, stimulând terminațiile nervoase ale nervului vag cu lumină. Spre deosebire de alte dispozitive care necesită un cablu de alimentare, acesta este fără fir și poate fi controlat extern, prin frecvență radio la distanță.
Majoritatea oamenilor de știință consideră că obezitatea reprezintă o epidemie globală. Mai mult, problemele de sănătate asociate acestei afecțiuni au un impact economic semnificativ. Numai în SUA, acest lucru implică alocarea a 147 miliarde de $ pe an, pentru împiedicarea agravării simptomelor, însă fără rezolvarea cauzei în cele mai multe dintre situații.
În ultimii ani, nervul vag s-a bucurat de o atenție deosebită în scopul tratării obezității, deoarece oferă informații senzoriale despre sațietate de la mucoasa stomacului la creier. Deși există dispozitive medicale care pot stimula terminațiile nervoase vagi și, în consecință, reduc senzația de foame, aceste dispozitive sunt similare cu un pacemaker cardiac, adică necesită o sursă de alimentare externă.
Cu toate acestea, savanții au afirmat faptul că tehnologia wireless, precum și aplicarea instrumentelor genetice și optice avansate, au potențialul de a face dispozitivele de stimulare a terminațiilor nervoase mai eficiente și confortabile pentru pacient.
Cercetătorii au fost surprinși să descopere faptul că mecanismele biologice care coordonează suprimarea foamei în experimentele lor erau diferite de teoriile convenționale. Cu alte cuvinte, este larg acceptat faptul că, atunci când stomacul este plin, acesta se extinde și informațiile despre întindere sunt transmise la creier, de către mecanoreceptorii de pe nervul vag.