Un Nou Tratament pentru Artrita

Un Nou Tratament pentru Artrita

Artrita este o inflamație a articulațiilor care poate determina apariția durerilor intense. Există mai mult de 100 de tipuri diferite de artrită și afecțiuni conexe. Noile statistici arată că această problemă afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume, iar în ultimul timp tot mai mulți copii au fost diagnosticați cu această afecțiune. Recent, Radiological Society of North America, a descoperit o nouă procedură care nu necesită spitalizare, aceasta oferind ameliorarea durerii pe termen lung, pentru pacienții care suferă de artrită moderată până la severă, la nivelul articulațiilor șoldului și umărului.

Persoanele care se confruntă cu această afecțiune, prezentând, de asemenea, dureri moderate până la severe, au opțiuni de tratament limitate. Abordările obișnuite, cum ar fi injecțiile cu anestezic și corticosteroizi în articulațiile afectate, devin mai puțin eficiente pe măsură ce artrita progresează și se agravează.

De obicei, în timp, pacienții devin mai puțin receptivi la efectul acestor injecții. Conform unor studii efectuate asupra acestei metode de tratament, în general, prima injecție poate oferi șase luni de ameliorare a durerii, a doua poate dura trei luni, iar a treia poate dura doar o lună. Treptat, gradul de ameliorare a durerii devine însă, nesemnificativ.

În lipsa ameliorării durerii, singura opțiune rămasă este intervenția chirurgicală de înlocuire a articulațiilor. Mulți pacienți nu sunt eligibili pentru această operație din motive de sănătate, în timp ce alții aleg să nu opteze pentru această variantă din diferite motive. Pentru acei pacienți, singura opțiune viabilă rămâne administrarea analgezicelor opioide, care prezintă riscul de instalare a dependenței.

Radiological Society of North America a descoperit un nou tratement, cunoscut sub numele de ablație răcită prin radiofrecvență, pentru tratarea durerii provocate de artrita degenerativă la nivelul șoldului și umărului.

Procedura implică introducerea unor ace speciale, în locurile unde există nervii senzoriali principali pentru articulațiile umărului și șoldului. Nervii sunt apoi tratați prin intermediul unui curent cu nivel scăzut, cunoscut sub numele de radiofrecvență, care încetinește transmiterea durerii către creier.

Pentru acest studiu, 23 de persoane cu osteoartrită au fost supuse tratamentului, inclusiv 12 cu dureri de umăr și 11 cu dureri de șold, care nu au răspuns la controlul durerii prin antiinflamatoare și injecții intra-articulare cu lidocaină.

Nu au existat complicații legate de procedură și atât pacienții cu dureri de șold, cât și cei cu dureri de umăr au raportat o scădere semnificativă a gradului de durere, simultan cu îmbunătățirea funcției dinamice în urma tratamentului.

Mai precis, pacienții cu dureri de umăr au prezentat o scădere a durerii cu 85% și o creștere a funcției cu aproximativ 74%. În cazul pacienților cu dureri de șold, a existat o diminuare de 70% a durerii și o îmbunătățire a funcției de aproximativ 66%.

Prin urmare, dacă incepeți să manifestați simptomele acestei afecțiuni, consultați un medic cât mai rapid. Daunele cauzate de artrită sunt de obicei progresive, ceea ce înseamnă că deterioararea de la nivelul articulației este direct proporțională cu timpul petrecut fără tratament.

 În plus, această nouă alternativă de tratament este ideală pentru pacienții care nu mai au altă alternativă terapeutică în afară de intervenția chirurgicală. În plus, această metodă diminuează riscul de apariție a dependenței de opioide. Conform oamenilor de știință, procedura ar putea avea numeroase aplicații în afara tratamentului durerii artritice, precum tratarea durerii în cazul pacienților cu afecțiuni oncologice sau sindromului dureros din anemia falciformă.