Un Studiu de 50 de Ani Confirma Faptul că Omega-3 Prelungeste Viata

Un Studiu de 50 de Ani Confirma Faptul că Omega-3 Prelungeste Viata

Cercetătorii au descoperit că nivelurile de omega-3 din sânge sunt predictori foarte buni ai longevității. Studiul a început în anul 1971 și a analizat locuitorii unui întreg oraș din SUA, concluzionând 50 de ani mai târziu prin faptul că nivelurile ridicate ale acizilor grași omega-3 din sânge, cresc speranța de viață cu cel puțin 5 ani.

Studiul a analizat date privind nivelurile de acizi grași din sânge la 2.240 de persoane cu vârsta peste 65 de ani.

  • Scopul studiului a fost de a valida care acizi grași funcționează ca predictori ai longevității, dincolo de factorii deja cunoscuți.
  • Rezultatele au indicat faptul că 4 tipuri de acizi grași, inclusiv omega-3, îndeplinesc acest rol.
  • Interesant este faptul că 2 dintre aceștia sunt acizi grași saturați, asociați în mod tradițional cu un risc crescut de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare, însă, se pare că aceștia indică o speranță de viață mai lungă.

Aceste rezultate contribuie la întărirea teoriei conform căreia dietele ar trebui să fie personalizate, pe baza concentrațiilor sanguine ale diferitelor tipuri de acizi grași. Mai mult, aceste concluzii întăresc ideea care susține că micile modificări ale dietei în direcția corectă pot avea un efect mult mai puternic decât credem și niciodată nu este prea târziu sau prea devreme pentru a face aceste schimbări.

Acest studiu ar trebui să deschidă calea către noi recomandări dietetice, având în vedere faptul că trăim într-o societate în care tot mai multe alimente sunt ‘’fără grăsimi‘’ sau ‘’conținut redus de grăsimi‘’, ceea ce a contribuit la stigmatizarea grăsimilor ca un macronutrient problematic și care prezintă mai multe dezavantaje decât avantaje în dietele noastre.

Adevărul este că niciun macronutrient nu îngrașă, excesul caloric este cel responsabil de acest fenomen. De fapt, grăsimile sunt o parte esențială a unei diete echilibrate. Organismul nostru are nevoie de grăsimi pentru nenumărate procese și funcții biologice. Drept exemplu, acizii grași omega-3, care se dovedesc a fi mai importanți decât credeam anterior, sunt prezenți doar în alimentele bogate în grăsimi: macrou, somon, semințe de in, semințe de chia, nuci, boabe de soia, avocado, etc.

Cercetătorii vor să analizeze aceiași indicatori pentru populația europeană, pentru a generaliza rezultatele obținute în Statele Unite. American Heart Association recomandă consumul de pește gras și al alimentelor bogate în omega-3 de cel puțin 2 ori pe săptămână, pentru a beneficia de avantajele acestor acizi.

O altă meta-analiză publicată în aprilie 2021, a evaluat 17 studii care au căutat asocieri între nivelurile de acizi grași omega-3 din sânge și longevitate.

  • În total, cercetările au analizat date de la peste 42.000 de persoane.
  • Rezultatele au sugerat faptul că persoanele care au niveluri mai ridicate de DHA și EPA (acizii omega-3 întâlniți în peștii grași) pot avea o speanță de viață mai bună decât persoanele care nu consumă omega-3.

Nivelul acestor acizi grași poate fi determinat printr-o analiză a sângelui numită Indexul Omega 3. O valoare scăzută (< 4%) a indexului Omega 3 reprezentată de procentul celor doi acizi grași (acidul eicosapentaenoic - EPA si acidul docosahexaenoic - DHA), poate crește de 10 ori riscul unei morți subite spre deosebire de o valoare crescută (> 8%).

Obținerea unui număr suficient de acizi grași prin dietă ne poate asigura că nivelurile noastre de omega-3 se încadrează într-un interval sănătos și ne poate ajuta să trăim mai mult. Unele schimbări mici ale dietei, cum ar fi includerea peștilor grași sau consumul ouălelor de țară, semințe, nuci și fructe bogate în omega-3 ne pot ajuta să trăim mai mult.