Vase de Sange Artificiale – O Noua Perspectiva Terapeutica

Vase de Sange Artificiale – O Noua Perspectiva Terapeutica

Oamenii de știință din China și Elveția au dezvoltat vase de sânge electronice și biodegradabile, ca o alternativă la numărul tot mai mare de afecțiuni cardiovasculare, care alterează vasele de sânge.

Progresele recente în bioelectronică sunt promițătoare pentru abordarea provocărilor actuale din domeniul biomedicinei. Studiile recente ale echipei de savanți din China și Elveția, ar putea deschide calea pentru o inovație și mai mare în domeniu.

În cercetările publicate recent în revista științifică Matter, echipa descrie un vas de sânge electronic, care poate integra 3 straturi de celule electronice flexibile, pentru a imita și chiar depăși omologul său organic.

Înlocuirea și repararea vaselor de sânge pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, infecțiilor și leziunilor traumatice, reprezintă proceduri realizate cu o frecvență deosebită în lumea occidentală.

Numai în Statele Unite, sute de mii de persoane au nevoie de intervenții coronariene și periferice în fiecare an. Dar, în ciuda nevoii clinice de a înlocui arterele afectate, provocările sunt la fel de mari în acceptarea vaselor artificiale, din cauza răspunsului inflamator, trombogenității sau a mecanicii țesuturilor.

În acest sens, s-au realizat progrese semnificative  în domeniul biologiei celulare, fiziologiei și ingineriei, pentru a permite crearea de țesuturi umane artificiale, în vederea reparării și înlocuirii vaselor sanguine deteriorate.

Depășirea răspunsului inflamator

Deși vasele artificiale cu diametrul de peste 6 milimetri sunt disponibile pe scară largă, lucrurile devin provocatoare atunci când vine vorba de cele mai mici.

Acest lucru se datorează faptului că interacțiunea dintre vasele mai mici și fluxul de sânge tinde să declanșeze un răspuns inflamator, determinând pereții vaselor naturale să întrerupă fluxul de sânge.

Pentru a depăsi această problemă, oamenii de știință au combinat vasele electronice cu celule vii. După încapsularea circuitelor, savanții au depus straturi de celule ale vaselor de sânge umane pe noile vase, înainte de a le oferi forma lor tubulară finală.

În continuare, echipa de cercetare a testat dispozitivul pe iepurii din Noua Zeelandă, înlocuind arterele carotide (care furnizează sânge creierului, gâtului și feței) cu vase de sânge electronice. Savanții au monitorizat implanturile, folosind imagini cu ultrasunete doppler, pe parcursul a 3 luni, constatând că dispozitivul a permis un flux sanguin suficient pe toată această durată. 

Testele de imagistică moderne au arătat faptul că arterele artificiale păreau să funcționeze la fel de bine ca cele naturale, fără niciun semn de îngustare. În plus, la finalul celor 3 luni, când cercetătorii au îndepărtat implanturile și au analizat organele interne ale iepurilor, nu au descoperit nicio dovadă a unui răspuns inflamator.

În timp ce aceste vase de sânge electronice oferă o nouă perspectivă terapeutică, savanții sunt de acord în legătură cu faptul că sunt necesare mai multe studii asupra acestei alternative, în special teste de siguranță pe termen lung.