Vergeturile - Ce Reprezinta Si Cum Se Pot Trata?

Vergeturile apar în urma acumulării sau pierderii bruște de kilograme, dar oare pot fi acestea tratate sau se poate diminua aspectul uneori deranjant al acestora?
Pielea, cel mai mare organ al organismului uman, este elastica și totodată puternică, însă țesuturile cutanate pot fi afectate de întinderea prea rapidă. Cel mai des, vergeturile apar în timpul sarcinii – peste 90% dintre femeile însărcinate capătă vergeturi pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Vergeturile pot apărea, însă, la orice vârstă, indiferent de tipul de piele.
Vergeturile sunt niște dungi sau un șir de dungi care apar cel mai adesea pe abdomen, pe sâni, șolduri, fese și coapse. În timp, ele devin mai puțin vizibile. Tratamentul le poate face să se estompeze, însă nu le va îndepărta complet. Aceste vergeturi nu sunt dureroase sau periculoase, însă unele persoane sunt preocupate de felul în care vergeturile modifică aspectul pielii, așa că își doresc să facă ceva în această privința.
Acestea apar atunci când țesutul conjunctiv este forțat de o întindere. Atunci când stratul din mijloc al pielii se întinde foarte tare, fibrele de colagen se rup și astfel se formează vergeturile. Odată ce se petrece acest lucru, este imposibil că vergeturile să dispară complet. Specialiștii încearcă, însă, să găsească un tratament eficient pentru vindecarea completă a vergeturilor. Cel mai adesea, vergeturile apar pe abdomen, pe fese, pe picioare sau pe sâni, în urmă fluctuațiilor de greutate. Ele sunt de culoare roz sau purpurie ori de culoare roșie atunci când se formează prima dată. În mod normal, se estompează și își schimbă culoarea în timp, devenind vergeturi albe. Vergeturile pot să apară pe multe zone ale corpului: brațe, spate, sâni, fese, șolduri, umeri, pe stomac sau pe trunchi.
Vergeturile sunt mai frecvente la femei, mai ales în perioada sarcinii. Pe măsură ce abdomenul se mărește pentru a face loc bebelușului, pielea de pe burtă se întinde. Hormonii care au un nivel tot mai ridicat în timpul sarcinii pot să contribuie la slăbirea fibrelor din piele și pot cauza apariția vergeturilor. Orice parte a corpului care devine mai mare în timpul sarcinii ar putea să dezvolte vergeturi. În plus, este foarte posibil că aceste vergeturi să dispară ori să se estompeze pe măsură ce proaspătă mămică da jos kilogramele acumulate, după nașterea bebelușului. Experții spun că vergeturile sunt des întâlnite la gravide și sunt comune mai ales în ultimul trimestru de sarcina. Aceste semne se vor estoma, însă de regulă nu vor dispărea complet.
Nici bărbații nu scapă de inesteticele vergeturi. Atât femeile, cât și bărbații care se confruntă cu obezitatea pot să dezvolte vergeturi pe piele. În plus, chiar și bărbații care practică bodybuilding sau culturism, care au un procent foarte mic de grăsime în corp, pot să facă vergeturi în zonele în care crește masă musculară.
Copiii pot face vergeturi dacă cresc brusc în înălțime sau dacă iau în greutate subit, cum ar fi în anii pubertății, însă acest lucru este normal. Vergeturile din copilărie și adolescență dispar, pe măsură ce copilul crește.
Există tipuri diferite de vergeturi. Trebuie să reținem că vergeturile sunt împărțite în funcție de cauza lor și în funcție de intervalul de timp de când există pe piele. În esență, tipurile de vergeturi pot fi împărțite în două clase principale, pe baza formării și aspectului lor:
• Vergeturi albe - acestea sunt că niște dungi sau benzi de culoarea pielii, ele sunt vergeturile mature, mai vechi.
• Vergeturi roșii - sunt cele de culoare roșie sau roz ori chiar purpuri, acestea sunt vergeturile mai recente.
Vergeturile par să fie cauzate de întinderea pielii. Severitatea vergeturilor este influențată, însă, de câțiva factori, printre care predispoziția genetică, de cât de solicitată sau tensionată este pielea și de nivelul de cortizol. Acesta este un hormon produs de glandele suprarenale, care slăbește fibrele elastice din piele, iar această își pierde fermitatea. Ele apar când corpul se dezvoltă prea repede, dintr-un anumit motiv. Pielea nu se poate întinde suficient de bine, pentru a ține pasul cu acest proces, așa că apar aceste semne ca niște dungi lungi, subțiri, denumite vergeturi.
Colagenul este o proteină importantă, care face pielea mai elastică, iar dacă pielea nu are suficient colagen, apar aceste semne, pe măsură ce țesutul se întinde.
Este posibil ca vergeturile să apară și din alte cauze, cum ar fi:
• în urmă implantului de proteze mamare.
• în urmă unor activități, precum culturismul.
• ca urmare a unor cantități mari de steroizi, fie de pe urmă medicamentelor pe baza de steroizi.
Există o serie de tratamente disponibile pentru îmbunătățirea aspectului vergeturilor. Opțiunile de tratament sunt variate, începând de la geluri, creme, laser, loțiuni și chirurgie estetică. De cele mai multe ori, vergeturile se estompează în timp, însă dacă simți că nu mai poți aștepta până când acestea dispar, poți alege un tratament ori mai multe tipuri de tratamente, menite să estompeze aceste semne inestetice.
- Creme, uleiuri și preparate cu aplicare locală
Acest remediu implică folosirea unor creme sau geluri pe acele părți ale corpului cu o predispoziție mai mare către dezvoltarea vergeturilor, însă se aplică pe piele înainte că acestea să se formeze.
Această metodă de tratament este folosită în principal de femeile însărcinate, care aplică cremele ori loțiunile pe abdomen, astfel încât să hidrateze intens pielea și să nu dezvolte vergeturi în stadiile avansate ale sarcinii.
Există creme antivergeturi care conțin ulei de măceșe, vitamina E și alte substanțe active care funcționează bine în cazul femeilor însărcinate, iar aceste creme previn apariția de noi vergeturi și împiedică agravarea vergeturilor existente.
- Tratament cu laser fracționat CO2
Terapia cu laser fracționat CO2 este eficientă în estomparea vergeturilor. Laserul poate îmbunătăți aspectul acestora, însă totodată sporește și producția de colagen, pe termen lung. E nevoie de aproximativ 20 de ședințe de terapie cu laser pentru a se observă o îmbunătățire cu aroximativ 20% a aspectului vergeturilor. Dezavantajul acestei metode constă în prețul mare. Potrivit experților, tratamentul cu laser ajută la formarea de noi fibre de colagen, la reducerea dimensiunii și grosimii vergeturii.
- Tratament cu lumina intens pulsată IPL
Terapia cu lumina intens pulsată încurajează creșterea producției de colagen și de elastină. Cel mai bine este că această terapie IPL să fie folosită pe vergeturile noi. Persoanele cu ten închis la culoare pot să se confrunte cu decolorarea pielii.
- Microdermabraziune
Acest tip de tratament numit microdermabraziune implică folosirea unui dispozitiv special, care suflă cristale mici pe piele. Aceste cristale foarte mici îndepărtează cu blândețe un strat fin de piele, încurajând astfel dezvoltarea unui nou strat de piele, mai elastic.
- Tratament chirurgical
Singură metodă care poate îndepărta complet vergeturile constă în îndepărtarea chirurgicală a acestora. Această este, însă, o metodă costisitoare și implică riscurile specifice unei intervenții chirurgicale.
- Tratament naturist
Se folosesc o serie de remedii naturiste pentru combaterea vergeturilor, însă nu toate sunt eficiente. Uleiul de cocos, uleiul de măsline și cel de migdale sunt adesea folosite pe post de ulei de masaj pentru combaterea anumitor tipuri de vergeturi. Din păcate, însă, vergeturile nu apar în stratul superficial al pielii, de aceea aceste remedii nu pot fi de ajutor în anumite cazuri.
Iată câteva exemple de remedii naturiste și uleiuri pe care le poți folosi pentru a masă pielea, dacă vrei să estomezi vergeturile:
- Poți aplică aloe vera pe piele - aloe vera menține hidratarea în piele, lucru care este important pentru a trata zona cu vergeturi rapid și eficient. Aplică gelul de aloe vera dintr-o frunză pe piele, pe zona cu vergeturi, și masează cu blândețe 2 minute, repetând de două ori pe zi.
- Ulei de argan pentru vergeturi - ajută la sporirea elasticității pielii. Cercetătorii cred că poate să prevină sau să reducă vergeturile. Atât aplicarea uleiului de argan, cât și consumul acestuia pot face pielea mai elastică/
- Ulei de măceșe - ajută la prevenirea severității vergeturilor la femeile însărcinate care aveau vergeturi apărute anterior.
Reține că orice fel de ulei esențial trebuie să fie diluat mai întâi într-un alt ulei și abia apoi poate fi aplicat și masat pe piele. Cere sfatul medicului dermatolog ori al unui medic dacă vrei să folosești uleiurile esențiale pentru a reduce aspectul vergeturilor.