Vitamina A Favorizeaza Arderea Grasimilor in Conditii de Frig

Vitamina A Favorizeaza Arderea Grasimilor in Conditii de Frig

Dacă nu ești entuziasmat de ideea de a face activitate fizică în lunile de iarnă, un nou studiu te-ar putea determina să gândești diferit. Cercetările de la Medical University of Vienna, publicate în revista științifică Molecular Metabolism, au arătat faptul că temperaturile scăzute și nivelurile ridicate de vitamina A, încurajează arderea grăsimilor.

Oamenii pot avea grăsime albă sau brună. În cazul persoanelor sănătoase, grăsimea albă reprezintă aproximativ 10% din greutatea corporală.

Potrivit cercetărilor, grăsimea albă este locul în care este stocat excesul de calorii. În schimb, grăsimea brună este benefică pentru sănătatea cardiometabolică.

De exemplu, oamenii de știință au descoperit faptul că persoanele care au niveluri mai ridicate de grăsime brună au o prevalență mai scăzută a anumitor condiții, precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, afecțiunile coronariene etc. Acest lucru sugerează faptul că grăsimea brună ar putea juca un rol în atenuarea efectelor negative ale kilogramelor în exces.

Însă, atunci când grăsimea albă este transformată în grăsime brună, aceasta stimulează arderea grăsimilor și generarea de căldură.

Echipa de cercetători care a inclus oameni de știință de la Universitatea Harvard, Boston și Universitatea Rutgers, New Jersey, prin intermediul rozătoarelor a demonstrat faptul că temperaturile scăzute cresc nivelurile de vitamina A (în mare parte stocate în ficat), care ajută la transformarea grăsimii albe în grăsime brună și stimulează arderea lipidelor.

Când rozătoarele au fost expuse la frig, creșterea nivelului de vitamina A a avut ca efect accelerarea arderii grăsimilor. Pe măsură ce rozătoarele încercau să se încălzească, grăsimea lor albă s-a transformat în grăsime brună.

 

Cercetătorii au realizat apoi și studii clinice, pe oameni, cu toate că din motive etice procesul de studiu a fost diferit.

Savanții au expus 30 de participanți la temperaturi scăzute și au descoperit același proces ca și în cazul rozătoarelor, creșterea nivelului de vitamina A.

Mai mult, cercetătorii au extras, de asemenea, celule umane din grăsimea abdominală a 4 participanți. Când au stimulat celulele cu vitamina A, acestea s-au transformat în celule brune.

Oamenii de știință speră că descoperirea unui nou mecanism prin care vitamina A reglează arderea lipidelor și generarea de căldură în condiții de frig, să permită savanților dezvoltatea unor noi intervenții terapeutice pentru obezitate.

Cu toate acestea, autorii studiului atrag atenția asupra faptului că majoritatea oamenilor nu au nevoie de un surplus de vitamina A, deoarece cantitatea obținută din dietă ar trebui să fie de ajuns. În plus, nu există dovezi care să ateste faptul că administrarea suplimentelor cu vitamina A ar avea același efect.

O altă tactică ar fi să mâncăm suficient cât să apară senzația de sațietate, deoarece foamea poate împiedica activarea grăsimilor brune. Cercetările efectuate pe rozătoare au constatat faptul că grăsimile brune interacționează cu un hormon specific din sistemul digestiv, pentru a semnala apariția senzației de sațietate creierului.

Exercițiul fizic este un alt mod extrem de eficient pentru activarea grăsimii brune. Acest lucru se datorează unei enzime numite irisină. Această enzimă este eliberată în cazul efortului fizic susținut și s-a demonstrat că transformă grăsimea albă în grăsime brună.

Cercetarea activării grăsimii brune este încă în stadiile incipiente și a fost efectuată preponderent pe rozătoare, cu toate că acest studiu subliniază faptul că ar avea beneficii majore și pentru oameni. Până când nu sunt disponibile mai multe date, cel mai bun mod de a vă activa grăsimea brună este probabil o strategie, care oferă o gamă largă de beneficii: Mișcați-vă corpul mai des.