Vitamina B3 Protejeaza Impotriva Radiatiilor UV

Vitamina B3 Protejeaza Impotriva Radiatiilor UV

Chiar și în timpul iernii, dermatologii recomandă aplicarea protecției solare atunci când petrecem perioade lungi de timp în aer liber. În urma unui studiu recent, experții consideră că adăugarea unor vitamine în dietă ne poate proteja de efectele expunerii la razele UV.

În cadrul reuniunii Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie, cercetătorii au prezentat rezultatele unui studiu asupra unei forme de vitamina B3, promițătoare în ceea ce privește protejarea celulelor pielii de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete.

Experții au analizat efectele a 3 concentrații diferite de vitamina B3 (niacină) asupra celulelor pielii. Acestea au fost expuse acestei vitamine în 3 etape: 18, 24, 48 de ore și apoi expuse la UV, tipul de lumină solară care, de obicei, duce la apariția arsurilor solare.

Suplimentarea cu vitamina B3 cu 24 de ore înaintea iradierii UV nu numai că a protejat celulele pielii de stresul oxidativ indus de radiații, care poate provoca modificări la nivelul ADN-ului, dar a îmbunătățit și repararea ADN-ului la nivelul celulelor pielii.

Cercetătorii au concluzionat prin faptul că alimentele bogate în vitamina B3 ar putea diminua riscurile expunerii la razele UV, însă, din moment ce efectul protector este de scurtă durată, cel mai bine este să includem aceste alimente în dieta noastră cu 24 de ore înaintea expunerii la soare.

Vitamina B3 joacă un rol vital în procesul de transformare al alimentelor pe care le consumăm în energie și ajută celulele organismului să efectueze reacții chimice importante.

Din moment ce această vitamină este solubilă în apă, corpul nu o stochează, motiv pentru care trebuie să obținem necesarul zilnic prin alimentație.

Vitamina B3 se găsește, în general, în carne și nuci, semințe, legume verzi și multe produse din cereale.

Corpul nostru poate, de asemenea, să producă vitamina B3 din triptofan, un aminoacid prezent în majoritatea alimentelor proteice. Cu toate acestea, conversia triptofanului în vitamina B3 este ineficientă, deoarece sunt necesare 60 de mg de triptofan pentru a produce doar 1 mg de vitamina B3.

Niacinamida este o formă de vitamina B3, una dintre cele 8 vitamine B, de care organismul are nevoie pentru o stare de sănătate optimă.

În plus, niacinamida joacă un rol important în controlul procesului inflamator de la nivelul pielii. Din acest motiv, este un compus popular în industria cosmetică și de îngrijire a pielii.

Atunci când este aplicată local sau administrată pe cale orală, ca supliment, s-a demonstrat că niacinamida are efecte antiinflamatoare asupra pielii.

În general, o dietă variată și echilibrată, care include carne, ouă, nuci, leguminoase și cereale, va furniza cantitățile necesare. De asemenea, majoritatea multivitaminelor vor acoperi necesarul zilnic de B3.