Viteza Mersului – Indicator al Duratei de Viata?

Sunteți încantați de faptul că puteți ține pasul cu cei tineri? Conform unui studiu amplu, acesta este un indicator fidel ar speranței de viață. Studiile arată că după vârsta de 65 de ani, viteza cu care ne putem deplasa poate fi reperul unei stări de sănătate favorabile. Măsurarea vitezei de mers pe o distanță mică este un instrument util pentru medici, care poate servi la stabilirea tratamentului adecvat și îngrijirea corespunzătoare a persoanelor în vârstă.
Este vorba despre o meta-analiză de amploare, care a analizat viteza de mers naturală a 34.485 de participanți de peste 65 de ani, din cadrul a 9 studii internaționale, desfășurate pe o perioadă de 12 ani.
- Cei care mergeau în mod natural cu o viteză de 3,5 km/h sau mai repede aveau șanse să trăiască mai mult decât media prevăzută conform vârstei și sexului.
- Cei care mergeau în mod natural cu o viteză de 2.8 km/h se încadrau în categoria corespunzătoare vârstei și sexului lor, în ceea ce privește durata medie de viață.
- Cei care mergeau cu o viteză de 2 km/h se încadrau în categoria de risc, fiind supuși riscului mortalității.
Este important să menționăm că oamenii de știință au atras atenția asupra faptului că viteza limitată de mers a unei persoane nu înseamnă că nu va atinge media normală sau chiar mai mult, în ceea ce privește durata de viață. Acest lucru depinde de fiecare persoană în parte.
Există numeroase motive pentru care oamenii merg mai lent la vârste mai înaintate. Mersul pe jos este o activitate complexă, care este afectată de modificările corespunzătoare senescenței.
S-ar putea să vă gândiți în mod firesc la artrita care afectează șoldurile și genunchii, ca motiv principal al încetinirii ritmului.
Însă, este necesar ca aparatul cardiovascular și respirator să funcționeze optim pentru a face față efortului. Creierul și sistemul nervos trebuie să funcționeze corespunzător pentru a trimite mesaje către mușchi, astfel încât aceștia să funcționeze în mod coordonat și să mențină poziția și echilibrul în timpul desfășurării activității.
Mersul foarte lent înseamnă, de obicei, că mergeți puțin și că faceți puțină activitate fizică în general. Fără mișcare, apare sindromul de decondiționare fizică asociat vârstei, iar acest lucru poate crea un cerc vicios. Mergeți și vă deplasați din ce în ce mai puțin, iar capacitatea de efort scade tot mai mult, având ca efect apariția și dezvoltarea a diferite afecțiuni.
Această cercetare nu reprezintă o relație de tip cauză și efect între mersul pe jos rapid și durata de viață. Cu toate acestea, dezvoltarea și menținerea condiției fizice este asociată cu îmbunătățirea speranței de viață. Indiferent de viteza cu care ne putem deplasa, putem lua diferite măsuri pentru îmbunătățirea calității vieții.