Zaharul Dubleaza Productia Grasimilor in Ficat

Zaharul Dubleaza Productia Grasimilor in Ficat

Cunoaștem faptul că zahărul în exces este nesănătos, însă acest lucru nu se rezumă doar la numărul caloriilor. Conform studiilor, chiar și cantitățile moderate de fructoză și zaharoză dublează propria producție de grăsime din ficat. Pe termen lung, acest lucru contribuie la dezvoltarea diabetului sau a afecțiunii cunoscute sub denumirea de ‘’ficat gras‘’.

Zahărul este un ingredient adăugat în multe alimente obișnuite, iar oamenii din Europa, conform unor statistici, consumă mai mult de 100 de grame în fiecare zi. Conținutul ridicat de calorii al zahărului poate duce la apariția obezității și a afecțiunilor asociate acesteia. Însă, există alte efecte dăunătoare, care nu sunt vizibile, dar produc mai multe dezechilibre în organism decât kilogramele în plus.

Comparativ cu studiile anterioare, care au examinat în principal aportul crescut de zahăr, rezultatele cercetătorilor din Zurich arată că și cantitățile moderate duc la o tulburare a metabolismului.

Optzeci de grame de zahăr zilnic, care reprezintă echivalentul a 0,8 litri dintr-o băutură răcoritoare normală, măresc producția de grăsimi în ficat. În plus, această producție de grăsime continuă o perioadă mai lungă de timp, chiar dacă se diminuează cantitatea de zahăr consumată.

În cadrul studiului au participat 94 de tineri sănătoși. În fiecare zi, timp de 7 săptămâni, au consumat o băutură îndulcită cu diferite tipuri de zahăr, cu excepția grupului de control. Băuturile conțineau fie fructoză, fie glucoză sau zaharoză.

 Cercetătorii au folosit apoi substanțe de contrast pentru a analiza efectul băuturilor zaharoase asupra metabolismului lipidelor.

Cercetătorii au observat că fructoza are un efect negativ important asupra organismului: producția proprie de grăsime în ficat a fost de 2 ori mai mare în grupul care a consumat fructoză,  față de grupul de control sau cel care a consumat glucoză. Mai mult, acest efect a continuat mai mult de 12 ore după ultima masă.

Deosebit de surprinzător a fost faptul că zaharoza a stimulat sinteza grăsimilor mai puțin decât fructoza. Până acum, se considera că fructoza ar fi elementul care ar avea cel mai mare potențial în determinarea acestor modificări.

Creșterea producției de grăsime în ficat este un prim pas către dezvoltarea afecțiunilor comune, cum ar fi ficatul gras și diabetul de tip 2. Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea consumului zilnic de zahăr la aproximativ 50 sau chiar 25 de grame pe zi.

Steatoza hepatică sau ficatul gras în stadiu incipient poate fi reversibilă dacă se modifică anumite aspecte ale stilului de viață. Când deteriorarea ficatului continuă dincolo de capacitatea sa de a se repara, apar deseori leziuni hepatice și prin urmare, probleme de sănătate.

Societatea contemporană impune, mai mult sau mai puțin, adaptarea noastră la stilul de viață modern, dominat de prezența stresului si a alimentelor cu gust plăcut, însă inferioare în ceea ce privește conținutul nutrienților (bogate în zaharuri adăugate și sărace în nutrienți). Astfel, steatoza hepatică este în continuă creștere în intreaga lume. Oamenii de știință consideră că aceste rezultate reprezintă un pas semnificativ în cercetarea efectelor nocive ale zaharurilor adăugate și că acestea vor influența recomandările dietetice viitoare.