Ultimile cercetări arată că putem dresa câinii pentru a identifica malaria prin miros.

În 2016, aproximativ 445.000 oameni au decedat din cauza malariei

potrivit World Health Organisation 

Autoritățile spun că nu reușesc să controleze boala eficient și au nevoie de metode noi.  Pentru a oferi un diagnostic, se consumă și timp și bani. Nu este un proces eficient, în momentul de față. 

Cu acestea fiind spuse, atenția se îndreptă către câini, care pot fi dresați să identifice cancerul sau glicemia crescută (în cazul diabeticilor). 

Rezultatele lor au fost prezentate în conferința anuală “American Society of Tropical Medicine and Hygiene”. Se pare că întradevar, câinii pot fi dresați să identifice persoanele infectate, înainte ca acestea să dezvolte simptome. 

Recomandarea cercetatorilor a fost ca acești câini să fie folosiți în aeroporturi, pentru a opri sau cel puțin încetini răspândirea bolii. 

Pentru studiu, oamenii de știință au folosit mai multe obiecte, printre care și șosetele. Aparent, acestea au avut succes în cazul acesta, câinii reușind să identifice persoanele infectate după mirosul șosetelor. 

Aflam că procesul încă nu este perfect, câinii trebuie să fie foarte aproape pentru o rată mai mare de succes. Asta s-ar traduce în scoaterea șosetelor din picioare pentru a fi mirosite. Lucru care este departe de a fi ideal, dar este o metoda foarte ieftină și destul de rapidă pentru o boala foarte gravă. 

În schimb, din acest studiu s-a născut o noua idee. Să se incerce replicarea dispozitivului olfactiv al câinilor într-un dispozitiv portabil. Dar până se dezvoltă tehnologia, avem nevoie de prietenii noștri patrupezi.