Foarte mult timp, cerealele de orez au fost recomandate bebelușilor, deoarece sunt bogate în fier – nutrient important în dezvoltarea creierului. Cu toate acestea, un articol postat în “Consumer Reports” a indicat faptul că nivelul de arsenic din orez și din produsele cu orez este tot timpul foarte ridicat.

Orezul tinde să absoarbă mai mult arsenic decât celelalte cereale, deoarece este crescut în soluri inundate. Arsenicul este toxic pentru oameni și afectează IQ-ul și neorodezvoltarea, in special la bebeluși și copii. Pe lângă asta, arsenicul crește riscul de cancer la plămâni, piele și vezică, boli cardiovasculare și diabet de tipul 2 la adulți.

Cu toate că s-a propus, nu este o limită stabilită prin lege, privind conținutul de arsenic din orez sau din produsele cu orez.

Nu tot orezul este la fel, unele tipuri conțin mai mult arsenic decât altele.

Tot din Consumer Reports aflăm că orezul alb este mai “curat” decât cel brun. Arsenicul tinde să se acumuleze mai mult în învelisul exterior. Învelis care este îndepartat de pe orezul brun, pentru a obține orezul alb.

Când vine vorba de alimentația bebelusilor se recomandă renunțarea completă la produsele din orez, toate celelalte cereale având mult mai puțin arsenic.

Din câte vedem, nutriția se schimbă din cauza poluării. Ceea ce era sănătos acum 20-30 de ani, se poate schimba. (Ex. Orezul brun)