O idee nouă propusă de un grup de cercetători, care încearcă să încurajeze oamenii să facă alegeri mai sănătoase, atunci când merg la cumpărături. Aceștia vin cu o nouă etichetă, pe care să găsim afișat efortul necesar pentru a arde acele calorii. 

Ne-ar trebui cam 4 ore de mers pentru a compensa o pizza și 22 de minute de alergat pentru a arde caloriile dintr-un baton de ciocolată. Cercetătorii spun că dacă ar exista aceste informații pe ambalaj, oamenii vor avea mai multă grijă la ce alimente cumpără.

Obezitatea devine afectiunea principală în zilele noastre, așa că cercetătorii caută diverse metode pentru a combate acestă problemă.

Câteva informații de bază:

  • Alimentele sunt măsurate în kcalorii.
  • Un bărbat are nevoie de aprox. 2.200-2.300 kcalorii pe zi, iar o femeie de 1.700-1.900 kcalorii pentru a-și asigura nevoile zilnice, incluzând energia de care organismul nostru are nevoie pentru activitățile necesare supraviețuirii (respiratul, bătăile inimii,etc.), plus caloriile pe care le ardem prin activitățile zilnice, precum statul în picioare, mersul pe jos, etc.
  • Dacă vom consuma mai multe calorii decât acest necesar, vom lua în greutate. Dacă vom consuma mai puține calorii, vom slăbi.

Cercetătorii care au venit cu această idee, ne ofera și câteva exemple: 

Au luat în calcul:

  • Alergat – 8km/h (notat cu A)
  • Mers – 5-6km/h (notat cu M)

Exemple:

Atenție – Produsele alese pentru acest studiu pot fi diferite din punct de vedere al numarului de calorii față de produsele pe care le găsiți în magazinele locale.

  • O porție de cereale – 172 kcalorii – A=16 min, M=31 min;
  • Baton de ciocolată – 229 kcalorii – A=22 min, M=42 min;
  • O doză de suc – 138 kcalorii – A=13 min, M=26 min;
  • Brioșă – 265 kcalorii – A=25 min, M= 48 min;
  • Sandwich cu pui și bacon – A=42 min, M=1h22min;

Cercetarea a fost publicată în „Journal of Epidemiology and Community Health”.

„Ne interesează să găsim diverse metode de a încuraja publicul să facă decizii mai bune cu privire la alimentele pe care le cumpără.” cercetatorul care a condus studiul. Prof. Amanda Daley

Vrem ca oamenii să își pună întrebarea: „Chiar voi alerga o oră pentru acea prajitură?Chiar merită?”

Cu toate că este o idee bună, cel mai probabil nu va fi pusă în practică. Firmele care vând produse procesate, cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, cu siguranță nu vor spune „Desigur, de mâine vom adopta o etichetă care ne va reduce vânzările!”.