În primul rand, ce sunt aceste fracturi de stres?

O fractură de stres este o mică crăpătura în os. Este o „accidentare prin acumulare” după cum precizează dr. Michael Terry, ortoped.

Din cauza antrenamentului și a activităților zilnice, punem un stres constant pe structura osoasă. Acest lucru nu este neaparat o problema. Aceste mici crăpături se repară în mod natural, iar oasele se întăresc.

Problema apare atunci când nu avem suficient timp de recuperare și aceste mici crăpături încep să se adune, oasele se slăbesc și se poate ajunge la o ruptură.

Cea mai frecventă cauză care creste riscul rupturilor este supra-antrenamentul. De asemenea, șansele accidentărilor cresc, dacă ai deja o problemă osoasă.

În principiu, putem dezvolta aceste mici fracturi oriunde, dar cele mai frecvente sunt în șold și în oasele mici ale piciorului.

Dr. Terry subliniază faptul că sportivii vegetarieni sau vegani sunt mult mai predispuși la acest tip de accidentare, dacă nu reușesc să-și asigure suficiente proteine în alimentație.

De asemenea, vitamina D și calciul joaca un rol important în sănătatea oaselor, iar cei care trăiesc în zone în care soarele nu apare foarte des, sunt sfătuiți să suplimenteze pentru a evita eventualele carențe.