Daca mergem in acest ritm, pana in 2025, 2.7 miliarde de persoane vor fi obeze. Acesta ar fi echivalentul populatiei din China + India la un loc.

WOF (World Obese Federation) estimeaza ca pana in 2025, 17% din populatie va fi obeza. O crestere de 4% fata de anul 2014. 

Acest procentaj nu pare foarte mare, dar sa nu uitam ca Rusia, Africa si China fac parte din aceasta statistica si reduc testul de mult procentajul.

Cam asa arata harta obezitatii mondiale la barbati.

In Romania 29.4% din barbati sunt obezi. Acest studiu dateaza din 2014. Deci in opinia mea acest numar a crescut. 

Daca ne uitam la partea feminina, nici aici nu stam foarte bine. Obezitatea este mai mica la 22.7%

Intre 20-39 ani, suntem undeva la 40% (obezitate+supraponderal). 

Destul de grav si este si mai grav faptul ca aceste numere nu vor merge decat in sus. S-a alterat stilul de viata, incat este foarte greu sa iti mentii un stil de viata sanatos.

Daca vrei sa mergi la un film, nu ai ce sa cumperi incat sa fie cat de cat acceptabil. Doar o apa plata.

Majoritatea restaurantelor servesc mancaruri cu foarte mult ulei, prajite, cu foarte putine sau deloc optiuni sanatoase. Am vazut locuri unde si salata era afectata, avand un dressing cu multa maioneza si ulei.

Eforturile pentru a sustine o alimentatie sanatoasa sunt din ce in ce mai mari. Avand in vedere ca producatorii locali bio sunt din ce in ce mai putini, iar produsele etichetate Bio sunt din ce in ce mai scumpe.

Trebuie sa gasim o metoda de a avea un stil de viata sanatos, care sa se potriveasca cu programul pe care il avem si cu posibilitatile pe care le aveam, fara a ne simti dezastruos.

Aici gasiti harta interactiva WOF – https://www.worldobesity.org/data/map

Cum afli daca esti obez?

Cea mai simpla varianta este dupa BMI. Cu toate ca aceasta este inexacta in cazul culturistilor sau persoanelor  cu masa musculara dezvoltata.

Ex. Daca am toate patratelele vizibile, am un BMI de 24.5, aproape suprapoderal. Dar pentru o persoana normala, va functiona.

Formula:

Greutatea in KG / (Inaltimea in m x Inaltimea in m)

Ex. O persoana de 1,80 m si 90 kg.

Vom aveam 90/(1,80×1,80) =90/3.24 = 27.7

Sub 18,5 0 Subponderal

18.5 – 24.9 – Normal

25.0 – 29.9 – Supraponderal

Peste 30.0 – Obez

In cazul nostru, personajul este supraponderal.

*In cazul persoanelor cu masa musculara dezvoltata, cel mai bine ar fi sa se masoare procentajul de grasime.