De-a lungul timpului exercițiile tot au aparut în peisajul medical. Se recomandă să avem un stil de viața activ, cei 10.000 pași ,etc. Dar nu prea am văzut comparații directe de eficiență între anumite exerciții si medicamentele pentru o anumită afecțiune. 

O cercetare care a adunat cele mai relevante studii pe această tema a ajuns la concluzia că exercițiile pot fi cel puțin la fel de eficiente precum medicamentele în cazul scăderii tensiunii arteriale și al grăsimii viscerale.

Interesant este faptul că „The American College of Sports and Medicine” vor să ducă aceasta idee și mai departe, până în punctul în care exercițiile vor fi considerate tratament și vei primi prescripție de la doctor. Deja au pornit o inițiativă care se numește „Exercise is Medicine” care dorește să încurajeze doctorii să prescrie diferite tipuri de exerciții pentru tratarea diferitelor tipuri de afecțiuni.

Am menționat această problemă de multe ori. Avem medicamente pentru orice nimic care poate fi rezolvat în mod natural. „Ai probleme cu digestia? – Ia produsul X”, „Ai colesterolul ridicat? – produsul Y”. Aceste probleme se pot rezolva în mod natural prin ajustarea alimentației și creșterea nivelului de activitate. Dar, tot timpul va fi mult mai ușor să iei o pastilă decât să renunți la acea pizza sau să faci 30 min. de jogging.

Ce zic cercetătorii?

Prima analiza a fost publicată în decembrie în „British Journal of Sports Medicine”. Cercetătorii s-au decis să se axeze pe tensiunea arterială, deoarece este un factor foarte important. Tensiunea ridicată crește riscul de boli de inimă, Alzheimer și creste riscul de deces.

Au adunat 391 de experimente controlate care au analizat eficiența exercițiilor sau a unui anumit medicament pentru scăderea tensiunii arteriale. Împreună, experimentele au avut 50.000 participanți.

Rezultatele au arătat faptul că ambele metode funcționează. În unele cazuri medicamentele au avut rezultate mai bune, dar intensitatea și durata exercițiilor nu au fost monitorizate în toate testele, deci este posibil ca cei cu rezultate mai slabe să fii avut un nivel de activitate mai redus. 

A doua analiză a fost făcută pentru scăderea grăsimii viscerale. Grăsimea viscerală este un tip foarte periculos care se așeaza în jurul organelor interne si poate produce multe probleme.

Cercetatorii au avut aceeași abordare. Au analizat experimentele realizate pentru a dovedi eficiența exercițiilor și a medicamentelor pentru tratarea acestei probleme.

Universitatea din Texas Southwestern Medical Center a analizat doar studii care au avut o durată de cel puțin 6 luni. Concluzia a fost:

  • Ambele variante ajută la reducerea grăsimii viscerale, dar în majoritatea cazurilor exercițiile au fost mai eficiente.

Acum, concluzia medicilor a fost că înainte să începi orice fel de tratament pentru aceste probleme, începe prin schimbări ale nivelul de activitate și în alimentație. Aceștia sunt primii pași către o viață mai sănătoasă pentru că vei îndepărta cauza.

Dacă mergi pe soluția medicamentelor, vei trata doar simptomele.

ex. Mănânci mult zahăr, multe grăsimi procesate, etc. – acest lucru va duce cel mai probabil la colesterol ridicat, procentaj ridicat de grăsime, trigliceride mărite.

Dacă mergi pe varianta medicamentelor pentru colesterol sau pentru grăsime viscerală vei fi mai sănătos pentru o perioadă scurtă de timp. Dar, dacă alimentația va rămâne aceeași, problema va reveni.

Dacă schimbi alimentația care a dus la această problemă rezolvi 2 lucruri.

  • Tratezi simptomele (colesterol ridicat, trigliceride marite, etc.)
  • Tratezi și cauza, încât problemele nu vor mai reveni.

Oricât de mult ne-am dori să ocolim aceste obiceiuri sănătoase, până la urmă tot ne ajung.