Probabil v-ati intalnit cu sfaturi de genul “Daca te antrenezi suficient de mult, vei ajunge perfect”.

Un studiu publicat in Perspectives on Psychological Science arata ca nu practica este cea mai importanta si nu este obligatoriu ca cei care practica un sport/activitate de foarte mult timp sa fie mai buni decat noii veniti. 

Acest lucru a fost dovedit de multe ori, in multe domenii. Daca mergi la sala 3 ani, dar nu iti dai interesul sa inveti putin despre antrenament si alimentatie si nici nu ai un program cumparat sau un antrenor personal este foarte posibil sa ai rezultate mult mai slabe decat cineva care vine pregatit din prima zi. Phil Heath (Mr. Olympia de 6 ori la rand) a zis “Perfect practice makes perfect”. Deci nu doar practica conteaza, ci felul ei. Daca faci un exercitiu gresit de 100 de ori, nu va fi la fel de eficient precum un exercitiu bine facut de 50 de ori.

“Trebuie sa incepi din copilarie!”

Tot aici, aflam ca nu conteaza varsta la care incepem, deci nu este obligatoriu sa incepem din copilarie o activitate. Deci, daca iti spuneai “nu mai are rost, trebuia sa incep de mult”, ar fi bine sa te imbarbatezi putin si sa te apuci de treaba. Cand vine vorba de activitati care pot duce la evolutia ta, niciodata nu este prea tarziu! In schimb nu incerca sa aplici aceeasi zicala cand ai uitat de aniversarea partenerei tale si vii a doua zi cu flori, nu va avea acelasi efect.

Nu de mult, am citit o conversatie intre un antrenor personal si un client al salii (care nu platea serviciul de antrenor personal):

  • Antrenorul: Bob*, te deranjeaza daca te intreb ce lucrezi?
  • Bob: Avocat
  • Antrenorul: Vii de 2 ani la sala, 20 de zile pe luna, in fiecare zi stai la sala 1-2 ore si fara nici un rezultat. Sa presupunem ca ai un venit de 30 lei/h * ,iti dai seama cati bani ai pierdut pentru ca nu ai avut un antrenor personal?

In acesta situatie, Bob, ( nume fictiv, la fel ca si venitul/h ) a platit antrenorul personal, in avans pe un an.

Daca stai sa te gandesti, antrenorul avea dreptate si cu siguranta, timpul este cel mai important. Atunci cand faci o activitate care nici nu te distreaza, nici nu te invata, nici nu te ajuta sa progresezi in vreun fel in orice aspect al vietii tale este o pierdere de timp.

In cazul in care va simtiti in situatia lui Bob si v-ar prinde bine putin ajutor la sala recomandarea mea ar fi sa dati un click aici!