In general, ne-am obișnuit să fugim de tot ce este congelat, fie că sunt produse de origine animală sau vegetală.

Cu toate acestea, într-o lucrare apărută în ediția din Iunie, 2017  – Journal of Food Composition and Analysis, cercetătorii au analizat conținutul de nutrienți din 3 tipuri de fructe:

  • Fructe proaspete
  • Fructe proaspete, dar păstrate 5 zile
  • Fructe congelate

Cercetarea a fost făcută în decursul a 2 ani, pe mai multe tipuri de fructe și legume (fasole, brocoli, afine, căpșuni).

Conținutul de vitamine nu a fost foarte diferit între cele 3 tipuri de produse, iar în momentele în care s-au sesizat niște diferențe fructele congelate au câștigat în fața celor păstrate.

Explicația

Cu cat alimentul este păstrat mai mult, cu atat își pierde proprietățile. În schimb, fructele, de cele mai multe ori, sunt congelate imediat după ce au fost culese.

Problema cu fructele

Cu toate că fructele sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos, este foarte importantă sursa. În acest weekend am avut plăcerea să cunosc un doctor în agricultură, care mi-a povestit un caz interesant.

Un domn își facuse solarul propriu pentru a asigura familiei doza necesara de fructe și legume. Din nefericire, nu avea cunoștințe în domeniul agriculturii și era și foarte comod. În loc să aleagă varianta bio, fără pesticide și erbicide, a zis că este mai simplu să le folosească. Problema a fost că nu stia dozajele și nu a consultat un expert. Pe scurt, arunca niște pesticid într-o găleată și cu o mătură împraștia pe fructe și pe legume.

După câțiva ani de mancat “bio, din curte” fica lui, în vârstă de 21 de ani, a facut cancer. O formă destul de rar întâlnită, mai ales la tineri. Nu putem trage o legătură directa, dar era foarte clar că fata a fost otrăvita de ani de zile cu doze uriașe de pesticide și erbicide. Chiar dacă nu a fost cauza principală, cu siguranța nu i-a fost de ajutor sistemului imunitar.

Acum, imaginați-vă că acest domn ar fi produs peste nevoile familiei și ar fi ales să își închirieze în piață o taraba de producator. Ești tentat să cumperi de la producători, mai ales pe timp de vară. Te vei gândi de 2 ori înainte să cumperi legume și fructe, nu?

Acesta este doar un caz, care dovedeste că trebuie să avem mare grijă la proveniența alimentelor pe care le consumăm.

Soluția

Ideal ar fi să identificam un producător cu adevarat Bio, chiar dacă prețul este mai ridicat, vom economisi la medicamente peste câțiva ani. Consumam fructe și legume proaspete cât sunt de sezon și apoi luăm de la același producător și le congelam, pentru a ne asigura măcar un consum parțial pe timp de iarnă.