Ne îndreptam destul de rapid catre vremuri mult mai bune din punctul de vedere al industriei medicale. Apar constant inovații în toate ariile, iar segmentul de diagnosticare nu a rămas în urmă. 

Google vine cu o nouă metodă de detectare a cancerului de san și anume cu un sistem de inteligență artificială. Software-ul dezvoltat de cercatatorii de la Google Health nu este menit să înlocuiască medicii, ci doar să faca procesul de diagnoză mult mai eficient și mai sigur.

1 din 5 cazuri de cancer nu sunt identificate de către medici doar analizând mamografii. 

Noul sistem de IA (Inteligență Artificială) a fost antrenat folosind aproape 100.000 mamografii. 

Sistemul IA a avut cu 5.7% mai puține rezultate fals-pozitiv și cu 9.4% mai puține rezultate fals-negativ. Ceea ce înseamnă că a identificat mai multe cazuri de cancer decât oamenii.

Într-un alt studiu, sistemul AI a avut rezultate mai bune în medie, însă a fost un rezultat interesant. “Concursul” a fost între 6 experți în domeniu și acest sistem AI. În unele cazuri, sistemul a identificat un caz de cancer pe care toți expertii l-au ratat, dar au fost și situații în care toți experții au identificat cancerul, dar sistemul l-a ratat. Lucru care dovedeste că un expert împreună cu un astfel de sistem, ar fi mult mai eficient în detectarea timpurie a cancerului.

“Credem că acesta este doar începutul!” Daniel Tse, cercetator în echipa Google Health

Pe mine, din postura de posibil pacient, mă bucură mult faptul că evoluăm constant în industria medicinei.