Ce este Microbiomul?

Triliarde de bacterii, viruși și alți microbi prezenți în corpul nostru.

Aceste microorganisme trăiesc în interiorul nostru și ne afectează modul în care absorbim, digerăm sau producem nutrienți și micronutrienți. 

Destul de recent, oamenii de știinta au început sa analizeze efectele microbiomului în diverse aspecte alte vieții. 

Microbiomul și Slăbitul 

Studii recente au arătat faptul că microbiomul are un rol foarte important atunci când vine vorba despre extragerea caloriilor din alimente. Factori precum: cât de des mâncăm, ce mâncăm și în ce ordine înfluențează microbiomul. 

Rezultatul:

Cu cat avem un microbiom mai sănătos și mai diversificat cu atât acesta reușește să extragă calorii cat mai eficient din tot ce mâncăm.

De aici extragem urmatoarele:

  • Dacă avem un microbiom sănătos, corpul nostru va avea nevoie de mai puține calorii, pentru că utilizează foarte eficient alimentele.
  • Nu este obligatoriu ca cei care nu reușesc să crească în greutate să nu mănânce suficient, este probabil să nu absoarbă și să asimileze suficient. 
  • Absorbție bună = necesar caloric mic.
  • Absorbție slabă = necesar caloric crescut. 

Acum, avem încă o dovadă că organismul nostru este foarte bine gândit. Dacă avem un corp sănătos, acesta reușește să proceseze caloriile foarte eficient, adică vom putea supraviețui cu calorii mai puține. Acest lucru duce la un stres redus pe organism. (S-a dovedit că cu cât mâncăm mai puțin, cu atât speranța de viață crește). Problema apare atunci când îți place mâncarea, microbiomul sănătos nu mai sună ca un avantaj. 

De asemenea, microbiomul are o directă legătură cu sistemul imunitar și cu producția de micronutrienți. Deci este foarte important să avem un microbiom sănătos. 

Din ultimile studii, diversitatea alimentară este foarte importantă atunci când vorbim despre microbiom. Cu cât consumăm o varietate mai mare de alimente sănătoase, cu atât mai bine.