O întrebare foarte veche care, încă reapare și stârnește curiozități.

Am auzit:

“Micul dejun pornește metabolismul”

“Cea mai importantă masă a zilei”  și multe altele…

Dar este obligatoriu?

Atunci când ne adâncim în studii, cercetătorii spun că important este:

Ce mâncăm – cât de calitative din punct de vedere nutrițional sunt alimentele.

Și cât mâncăm – Evident cantitatea alimentelor va juca un rol important în schimbarea greutății corporale.

Printre ultimile locuri ajunge și intrebarea “când să mâncăm?” care s-a dovedit a face o mică diferență pentru pierderea sau creșterea în greutate.

Și eu ce să fac?

Totul se rezumă la cum te simți dimineața. Dacă te trezești foarte flămând, atunci este clar că trebuie să iei micul dejun, pentru a te putea concentra la restul zilei și nu la faptul că mori de foame. 

Dacă nu ai pofta de mâncare dimineața, atunci nu are rost să te stresezi în plus, să mănânci forțat, doar pentru că așa ai auzit.

Important este ca în ambele cazuri, la finalul zilei să fi mâncat alimente naturale, cât mai neprocesate chimic, în cantitățile de care ai avut tu nevoie, în momentul în care ți-a fost foame.

Dacă consumi 3 oua, castraveți și 2 felii de pâine integrală, indiferent că le vei consuma la ora 7:00 sau la ora 12:00, acestea vor avea aceleași valori nutritionale.

Testează

Nimănui nu ii strica un mic experiment. Timp de o săptămână încearcă să mănânci un mic dejun copios și în următoarea săptămână încearcă să renunti la micul dejun cu totul.

Analizează-ți energia, stările, performanțele și apetitul. Vezi care săptămână ți s-a potrivit mai bine, în care te-ai simțit mai bine și în care ai putut mânca controlat.