Cercetatorul He Jiankui, 28 ani, a anunțat luni, pe 26 noiembrie, că a modificat cu succes două fete gemene care s-au născut în această lună.

Domnul He nu a oferit nici o dovadă concretă că acest lucru s-a întâmplat, dar cei care îl cunosc au spus că este foarte probabil să fie adevarat.

De când oamenii de știință au creat metoda Crispr pentru a edita genele, s-au îngrijorat că cineva va dori să folosească această metodă pe oameni, având potențialul de a schimba orice, de la culoarea ochilor la I.Q.

Așa că luni, He Jiankui și-a anunțat rezultatele experimentului. A alterat o gena a embrionului pentru a face bebelușii rezistenți la HIV.

În majoritatea țărilor, modificarea genelor la oameni este interzisă, dar se pare că nu și în China.

Într-o declarație scrisă, 122 oameni de știință chinezi l-au făcut nebun pe domnul He.

Care este problema?

Probabil vă gândiți ce este atât de rău, a facut 2 copii rezistenți la virusul HIV, nu? Modificarea genelor nu este simplă și poți modifica și alte gene în acest proces, iar rezultatele nu pot fi previzibile. Deși, doctorul He spune că nu este cazul în experimentul lui.

Inițial, acesta a pretins că a avut susținerea spitalului Shenzhen Harmonicare, dar atunci când spitalul a fost contactat de jurnaliști, a declarat că nu au nici o legătură ți că au sesizat poliția din cauza folosirii resurselor spitalului în alte scopuri. Același lucru s-a întâmplat și când jurnaliștii au ajuns la facultatea Southern University of Science and Technology la care lucra dr. He. Aceștia au declarat că cercetătorul este în concediu fără plată din februarie.

Deci, oficial nimeni nu îl susține, lucru care mi se pare cam greu de crezut. 

Este foarte neobișnuit ca un om de știință să-și anunțe descoperirile fără să pubice studiul într-un jurnal oficial, încât să poată fi analizat și de alți cercetători. Cred că dr. He a vrut să testeze apele, să vadă ce reacții va primi și probabil sa mai aștepte să poată confirma că experimentul a avut succes în totalitate și copiii nu au avut alte schimbări genetice neprevăzute.

Richard Hynes, cancer researcher at the Massachusetts Institute of Technology, a spus că în UK s-a organizat un comitet care să decidă dacă să aprobe sau nu modificarea genelor la oameni. Comitetul a ajuns la concluzia că aceste modificări se pot face doar în condițiile în care se poate opri o afecțiune genetică fără tratament. Sa spunem că mama are o boală care este transmisibilă la copil și nu are încă tratament, iar copilul nu are speranța de viață mai mare de 20 de ani. Atunci, se poate încerca eliminarea genei care ar cauza acea boală. Dar, în cazul acesta experimentul nu își avea rost, deoarece specialiștii au spus că există și alte metode de a îndeparta virisul HIV de embrion, fără sa fie modificat genetic.

Este o poveste interesantă care merită urmărită. Subiectul va fi interesant de analizat pe termen lung, să vedem care va fi urmatorul bebeluș modificat genetic și de ce.