Inflamația acută are un rol esențial, cu toate ca este neplăcută. Aceasta informează corpul legat de orice afecțiune avem și pornește reacțiile necesare pentru vindecare. Acum, inflamația cronică este altă poveste. Aceasta joacă un rol central în bolile de inimă, cancer, boli autoimune, boli pulmonare, anxietate, depresie, Parkinson’s, diabet de tipul II, psioriazis, probleme cu greutatea și lista continuă! 

În mod normal, inflamațiile fac parte din sistemul nostru de alarmă. Atunci când ne tăiem, lovim sau accidentam în general, avem parte de o inflamație în acea zonă. După ce organismul lupă cu acea problemă, sistemul imunitar inchide acest sistem de alarmă și corpul revine în stadiul normal.

Problemele apar atunci când sistemul de alarmă (inflamația) nu se oprește de tot și trimite semnale mici către sistemul imunitar. Poti avea acesta problema luni de zile sau chiar ani, fără să-ți dai seama. În timp, această inflamație mică duce la tensiune ridicată, glicemie variabilă și chiar astm. Cu cât inflamația rămâne pe o perioada mai lungă, cu atât problemele se pot agrava și mai tare.

Pentru a reduce inflamațiile, specialiștii recomandă o dietă bogată în fructe și legume. Acestea luptă cu inflamațiile, ajută la regenerarea celulelor și la eliminarea toxinelor din corp. O problema cu care ne întâlnim din ce în ce mai des, având în vedere aerul pe care îl respirăm zilnic.

Fitonutrienții și Fibrele

Doi susținători importanți ai sistemului imunitar sunt fitonutrienții și fibrele, pe care îi găsim în legume și fructe.

Fitonutrienții sunt compuși bioactivi care îmbunătățesc imunitatea, repară țesutul și ADN-ul afectat din cauza toxinelor, susține procesul de detoxifiere al corpului. Printre aceștia, oamenii de știință au separat 3 categorii care ies în evidență:

 • Glucozinolați – luptă împotriva inflamațiilor, susțin detoxifierea și protejează corpul împotriva cancerului. Sunt găsiți în cruciferoase precum broccoli, conopida, varză de Brussels, varză Kale, varză chinezească.
 • Flavonoide –  ajută reglarea genelor pentru a preveni bolile cronice precum cancer, boli digestive, boli cardiovasculare sau boli neurologice. Acestea se găsesc în fructele de pădure, struguri roșii sau ceai verde.
 • Carotenoidele – puternic antioxidant care luptă în mod special cu cancerul și cu bolile cardiovasculare. Se găsesc în cartofi dulci, morcovi și rosii.

Pe lângă aceste beneficii, aceste alimente vor hrăni și microbiomul (flora intestinală).

Fibrele reprezintă un alt element important în susținerea sistemului imunitar. Alimente precum linte, mere, fructe de pădure, quinoa, ovăz ne ajută să reglăm glicemia și să menținem un tranzit optim. Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile au un rol important în sănătatea noastră. Adulții ar trebui sa consume între 25-30 grame de fibre pe zi, pentru a se bucura de beneficiile acestora.

Încheiem cu 11 obiceiuri care vă vor îmbunătăți sistemul imunitar:

 1. Consumă alimente neprocesare, multe fructe si legume.
 2. Cel putin 25-30 gr. de fibre pe zi.
 3. Cosumă 90% din mese gătite și 10% crude.
 4. Mănâncă organic și bio de fiecare dată când ai ocazia.
 5. Limitează consumul de grăsimi saturate și crește consumul de grăsimi nesaturate precum cele din oleaginoase, semințe, somon, avocado, etc.
 6. Încearcă să eviți mâncărurile gata pregătite și ambalate.
 7. Mănâncă lent și mestecă bine.
 8. Încearcă să limitezi mâncatul emoțional.
 9. Evită zahărul și îndulcitorii.
 10. Gătește cu condimente naturale precum, curcuma, ghimbir, busuioc, usturoi, piper, scorțișoară.
 11. Încearcă să-ți diversifici dieta pe cât posibil.