Vapingul este relativ nou, dar a luat amploare imediat. Foarte mulți tineri încep să folosească țigările electronice. Cel mai probabil unul din motive este diversitatea de arome și poate faptul că sunt „la modă”. 

Producătorii de arome și de țigări electronice s-au bucurat de lipsa de înformații din domeniu. Oamenii de știință nu au putut să-și spună părerea despre efectele asupra sănătății pentru ca nu prea au fost făcute studii (decât în ultima perioadă), așa că firmele au avut o libertate destul de mare în reclame.

O cercetare care va fi prezentată la American College of Cardiology’s 68th scientific session in New Orleans pe 18 Martie 2019 va asocia țigările electronice cu creșterea riscului de boli cardiovasculare, boli ale arterelor coronare și creșterea riscului de depresie.

Riscul de boli cardiovasculare va creste cu 34%, 25% pentru bolile arterelor coronare și 55% pentru depresie, conform  Dr. Mohinder Vindhyal – coordonatorul studiului. 

Din fericire pentru cei interesați de rezultatele reale, studiul nu a fost realizat pe informații de la 15-20 de oameni, încât să putem spune că rezultatele nu sunt relevante. Studiul a avut 96.467 subiecți.

Riscuri ascunse

O altă îngrijorare a cercetatorilor o constituie aromele. Acestea conțin câteva chimicale, printre care propilen glicol, etilen glicol și glicerol.

„Știm că atunci când aceste substanțe devin aerosolizate sunt dăunătoare pentru țesutul pulmonar.” 

O parte din aceste arome sunt chiar mai dăunătoare, conținând formaldehidă – toxină care afectează ADN-ul.

„Consider că cineva care fumează țigări electronice în fiecare zi are un risc mult mai mare decât ce care fumează o dată pe săptămână.”

Deci, cantitatea contează.

Chiar dacă nu sunt foarte multe cercetari pe acest subiect, acest studiu ar trebui să vă dea de gândit.