În ultima vreme, adolescenții au două extreme către care se îndreaptă.

  • Obezitatea
  • Anorexia 

Ambii termeni sunt duri, dar dacă veți analiza tinerii, veți ajunge la concluzia ca nu mai sunt atât de mulți cu o greutate normală. Ori sunt foarte slabi, ori trebuie să slăbească.

Cauza

  • Este o perioadă de tranziție între mâncărurile făcute în casă si fast food-uri, care a dus la neglijența părinților la capitolul nutriție. 

Acum 20-30 de ani, mâncai ce se gătea în casă, șansele erau să ai un meniu destul de echilibrat și nutritiv. Lanțurile de fast-food, patiserii, simigerii, nu erau încă dezvoltate, încât să te tenteze la fiecare colt, deci alimentația era 90% cea de acasă. Având 3 mese principale pe zi, chiar și dacă mâncai copios nu se adunau multe calorii.

Datorită acestui lucru, părinții (care au acum 35-50 ani) nu au avut de ce să fie atenți pe partea de nutriție. Mâncai când era ora mesei în familie, ce ți se dădea și aveai o greutate normală. Simplu!

Acum, din nefericire, lucrurile s-au schimbat. Mâncărurile care se găsesc acum sunt lipsite de micronutrienți, fiind foarte procesate. Au ingrediente care îmbunătățesc gustul și duc la dependența (nu același grad ca și la droguri, evident) și au foarte multe calorii.

Micronutrienții sunt esențiali pentru dezvoltarea organismului! Sistemul imunitar, integritatea articulațiilor, ligamentelor, oaselor, sistemul nervos, sistemul cardiovascular – toate acestea sunt dependente de micronutrienți pe care ar trebui să-i luăm din alimentație.

Solutia

Cred că soluția principală la această problemă ar fi educarea oamenilor în domeniul nutriției. 

Și nu trebuie să ne pierdem în detalii. Este important să știi:

  • Categoriile de alimente sănătoase și cele nesănătoase;
  • Diferența dintre sănătos și bogat caloric (ex. uleiul de măsline – un aliment foarte sănătos, dar are 900 kcalorii / 100 ml);
  • Termenul de calorie și cum reacționează corpul în cazul în care numărul este prea mare sau prea mic;
  • Macronutrienții și cum funcționează fiecare.

La prima vedere par multe chestii de învățat și vă veți întreba „Chiar trebuie să știu toate astea?”

Aceste informații vă vor ușura viața și vă vor feri de înformațiile sau recomandările eronate, care au ca scop doar comercializarea unei diete miraculoase sau a unui anumit supliment / aliment care slăbește ca prin minune sau te ajută să crești în masă musculară de pe o zi pe alta.

Tot timpul întrebați „De ce?” Nu tratați nutriția ca pe o religie „Crede și nu cerceta!” Dacă primiți o înformație, asigurați-vă că are și bază științifică. Este un domeniu în care foarte mulți se axează pe lipsa de cunoștințe a publicului atunci când comercializează ceva.

Bine, bine și de unde luăm aceste informații?

Toate informatii menționate mai sus, se găsesc gratuit în acest playlist de Youtube, de pe canalul meu. Cu acestea fiind spuse, vizionare plăcută!