Medicina este un subiect atât de important, având în vedere că totul din jurul nostru este din ce în ce mai toxic și mai dăunator pentru corp. Așa că în acest articol vom vedea cele mai importante descoperiri din domeniul medicinei.

1.Drone Medicale

 

Probabil ați auzit de dronele de la Amazon care sunt testate pentru a livra coletele mai repede. Domeniul medical nu s-a lăsat mai prejos și au creat drone medicale cu scopul de a transfera anumite medicamente și sânge pentru analize sau cel care a fost donat.

În mai, Federal Aviation Association (SUA) a aprobat 10 proiecte care includ folosirea dronelor în domeniul sănătății. Unele firme au intrat în colaborare cu serviciul 911 din SUA pentru a livra truse de prim ajutor, pentru ca pacientul să poată fi ajutat de cineva apropiat până ajunge ambulanța.

2. Bacterii Editate 

Microbiom-ul a fost cuvântul cel mai la modă anul acesta. S-a studiat foarte mult importanța mediului bacterian în rezistența sistemului imunitar și producerea de vitamine. Acesta având un rol foarte important în vindecarea și prevenirea multor boli. Problema este ca în unele boli, microbiom-ul este foarte afectat. Așa ca cercetătorii au inventat bacterii sintetice pe care le putem ingera pentru a ne recăpăta flora bacteriană.

*Acestea sunt diferite de probioticele cu care ne-am obișnuit.

3. Lentile de contact inteligente

Cercetatorii de la “Boston Children’s Hospital and Massachasutts Eye&Ear (Harvard Medical School Affiliates) au inventat lentilele smart, care eliberează lent medicamentul în ochi, deci la revedere picături în ochi. Acestea pot conține o varientate de medicamente în cantități necesare pentru zile, săptămâni sau chiar luni de tratament, în unele cazuri.

4. Injecții fără ace 

Când stai să te gândești, ce te sperie cel mai tare la o injecție? Nu este durerea, este acul. Cu cât este mai mare, cu atât mai rău.

Așa că cercetătorii au găsit o altă variantă. Un dispozitiv smart, care injectează medicamentul sau vaccinul printr-un jet de abut sub presiune, cu o viteză mai mare decât cea a avioanelor. Rezultatul = Injecție fără (aproape) nici un fel de durere. De asemenea, dispozitivul înregistrează doza pe care ai luat-o și îți încarcă informațiile într-un cloud care pot fi trimise automat medicului tau de familie.

5. Senzori de Înghițit 

Filmele în care vedeam pe cineva că înghite o pastilă și apoi pe un ecran apar toate informațiile cu starea acestuia nu sunt foarte departe de adevar.

În Australia s-a dezvoltat un senzor care măsoara tot sistemul digestiv. Acesta conține o baterie care se alimentează cu acid gastric și poate identifica microbi, sângerări sau chiar urme de cancer. Acest dispozitiv va ajuta doctorii să înțeleagă mai bine reacțiile care se petrec în timp real în organism.

6. Medicamente cu Cannabis 

Marijuana medicinală este pe val. Acum, FDA a aprobat un medicament pe baza de canabis, pentru tratarea crizelor de epilepsie.

În ultima vreme au apărut foarte multe medicamente pe bază de cannabis pentru tratarea mai mult afecțiuni. În peste 30 de state din SUA consumul de marijuana în mod recreațional a fost legalizat.

7. Noi metode de măsurare a tensiunii arteriale, glicemiei, și procentajului de grăsime din corp. 

Tensiunea arterială – În cazul în care ai probleme cu tensiunea, există acel aparat incomod pe care trebuie să-l folosești în fiecare seară. Acum există Omron HeartGuide, un smartwatch care îți monitorizează permanent tensiunea arterială. Acesta păstrează toate informațiile înregistrate pentru a le putea transmite doctorului de familie.

Glicemia – Persoanele care au diabet, trebuie să-și verifice tot timpul glicemia, ceea ce poate duce la 10 înțepături în deget pe zi. Lucru care nu este foarte comod, evident. Acum, există FreeStyle Libre, un dispozitiv care este format dintr-un senzor care se aplică pe mână + un display mic. Acesta îți monitorizează constant glicemia.

Procentajul de grăsime și BMI-ul – Noul FitBit Aria 2 înregistrează și procentajul de grăsime, BMI-ul și cantitatea de masă musculară. Chiar dacă nu ar fi foarte exact, tot îți oferă înformații mult mai folositoare decât simpla folosire a cântarului.

8. Un sistem pentru prevenirea căderii părului din cauza chimioterapiei 

Pe lângă faptul că trebuie să lupți cu cancerul și trebuie să înduri o grămadă de tratamente, căderea părului era o durere în plus. Așa că s-a înventat un fel de cască care menține scalpul rece înainte, în timpul și după tratament. Acest lucru împiedică medicamentul să ajungă în foliculii de par, oprind căderea acestuia.

9. Mamografie mai confortabilă

Mamografiile pot reduce foarte mult șansele de deces din cauza cancerului la sân. Cu toate acestea, studiile arată că femeile le evită din cauza disconfortului fizic. Așa că medicii au inventat “Senographe Pristina”, un aparat mult mai confortabil de folosit pentru pacient și care va crește șansele ca femeile să-și facă periodic o mamografie.

10. Inteligenta artificiala (A.I.) pentru prezicerea cancerului. 

Am discutat despre această tehnologie în Fitness News. Cercetătorii de la Case Western Reserve University au descoperit o metodă să învețe computerele să prezică cancerul cu o exactitate de 100%, mult mai devreme decât ar fi sesizabil pentru un doctor. În mod evident, acest lucru va duce la scăderea riscului de deces din cauza cancerului. Dacă acesta este identificat mult mai repede, șansele de vindecare sunt mult mai mari.

Cam acestea ar fi cele mai importante descoperiri în domeniul medicinei în 2018.