În ultima vreme, nevaccinarea copiilor devine un trend. Unii părinți dau vina pe vaccinuri pentru creșterea cazurilor de autism, iar ceilalți părinti arată cu degetul căre copiii nevaccinați, care prezintă un risc de îmbolnăvire. Să comparăm riscurile!

Anul trecut, World Health Organisation, a pus „ezitarea sau refuzul vaccinării” în „Top 10 Riscuri Mondiale”,împreună cu Ebola, H.I.V și alte infecții rezistente la antibiotice. Deci, putem spune că la nivel mondial, se acordă o atenție destul de sportită acestui subiect.

În timp ce rata vaccinării a scăzut, boli foarte contagioase, precum pojarul, au început să reapară. De exemplu, pojarul este destul de răspândit în Europa și în SUA, în momentul de față. În Samoa, o insulă din Pacific, din 200.000 oameni, 5.700 au făcut pojar, din care cel puțin 83 au murit.

Statele Unite a reușit să elimine pojarul în 2000, dar în 2019 a reapărut destul de puternic, din cauza persoanelor care au refuzat vaccinul.

Cei de la „The New York Times” au făcut o comparație între riscurile pojarului și riscurile vaccinului împotriva pojarului. 

 

În partea stângă avem efectele pojarului, în partea dreapta avem efectele vaccinului.

După cum vedem, avem și câteva riscuri, dar New York Times vine și cu câteva completări:

  • Convulsiile pot apărea între 72 ore și 14 zile după vaccinare, dar nu au efecte pe termen lung. Acestea apar în medie la 2-3% din persoanele vaccinate.
  • Coagulare anormala a sangelui – 1 caz la 30.000 vaccinări – efectele dispar în cel mult 6 luni.
  • Reacții alergice – între 1 -3 cazuri la 1 milion de vaccinări.

De unde a început acest trend împotriva vaccinării?

La sfârșitul anilor 90′, destul de mulți părinti au refuzat să-și vaccineze copii, în urma unui articol care presupunea o legătură între vaccin și autism. Articolul a fost publicat în „The Lancet”(un jurnal de medicină respectat) în 1998 și a fost retras în 2010 pentru că s-a dovedit ulterior că rezultatele nu erau valide. Dar, oamenii nu au luat în seamă retragerea articolului.

Există cel puțin 6 studii care au analizat 1 milion de copii care au fost vaccinați cu „measles-mumps-rubella” (anti rujeola | rubeola) și nu au găsit legături cu autismul. 

Cercetătorii învață din ce în ce mai multe despre autism și au identificat peste 100 gene care sunt legate de această afecțiune. Dovezile arată că primele semne de autism apar din timpul nașterii, cu mult înainte de primul vaccin.

Între timp, autismul este în creștere și este de înțeles de ce părinții încearcă să găsească o cauză. Fiecare vrea un copil sănătos.