Veninul recoltat de la albinele europene s-a dovedit a fi eficient în distrugerea celulelor celei mai agresive şi greu de tratat forme de cancer de sân, conform unui studiu efectuat de cercetători din Australia. In Romania, 80% din cazurile de cancer de sân sunt diagnosticate în faza avansată, stadiu în care, în general, tratamentul nu mai poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii.

În cadrul studiului, oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins și de la Universitatea Western Australia, au testat veninul de la 312 specii europene de albine și bondari, pentru a observa efectele acestuia în cazul mai multor tipuri de cancer mamar, inclusiv cancerul de sân triplu negativ, care are opțiuni de tratament limitate, indiferent de stadiul în care a fost depistat.

Liderul echipei de cercetare a afirmat că scopul studiului a fost de a investiga proprietățile anticanceroase ale veninului de albine și un compus al acestuia, melitina, pe diferite tipuri de celule de cancer mamar.

Melitina este componenta răspunzătoare de apariția durerii din veninul albinelor.  După ce i-au analizat proprietățile, savanții au reușit să o reproducă sintetic și au observat că aceasta redă efectele anticanceroase ale veninului.

Veninul de albine a fost folosit ca remediu tradițional pentru tratarea artritei, reumatismului, durerilor de spate sau chiar bolile pielii, iar o serie de studii randomizate confirmă eficiența veninului în acest sens.

Una din explicații este reprezentată de conținutul bogat în melitină, care are proprietăți antiinflamatorii, inflamația fiind factorul determinant în apariția acestor tipuri de afecțiuni. Aceste proprietăți i-au determinat pe oamenii de știință să analizeze efectul veninului de albine asupra celulelor canceroase.

Studiul a dovedit că o concentrație specifică de venin de albine poate declanșa în proporție de 100% moartea celulelor canceroase, având în același timp efecte minime asupra celulelor normale. Cercetătorii au descoperit faptul că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în decurs de 60 de minute.

Melitina din veninul albinelor a avut, de asemenea, un alt efect remarcabil. În 20 de minute, melitina a reușit să reducă substanțial mesajele chimice ale celulelor canceroase, care sunt esențiale pentru creșterea și divizarea acestora.

Practic, veninul albinelor a modulat celulele canceroase prin suprimarea activării receptorilor, oprind dezvoltarea și multiplicarea acestora de la ‘’origine’’.

Având în vedere succesul studiului, oamenii de știință au analizat dacă melitina poate fi utilizată în asociere cu medicamentele chimioterapice existente. Ipoteza acestui experiment a fost faptul că veninul albinelor formează pori sau găuri în membranele celulelor canceroase, permițând o potențială infiltrare a altor tratamente pentru a favoriza moartea celulară.

Savanții au constatat faptul că melitina poate fi utilizată în asociere cu chimioterapice, cum ar fi docetaxel, pentru a trata tipurile de cancer de sân foarte agresive. Combinația de melitină și docetaxel a fost extrem de eficientă în limitarea creșterii tumorale la șoareci.

Deși sunt peste 20,000 de specii de albine, cele europene s-au dovedit a fi cele mai eficiente.

Cu toate acestea, veninul de bondar nu a putut determina moartea celulară chiar și în concentrații foarte mari. Unul dintre primele rapoarte despre efectele veninului de albine a fost publicat în Nature în 1950, unde un studiu a asociat veninul albinelor cu micșorarea tumorilor la plante.

Cu toate acestea, abia în ultimele două decenii interesul a crescut semnificativ în ceea ce privește efectele veninului de albine asupra diferitelor tipuri de cancer.

În mod evident, acest studiu demonstrează modul în care melitina din veninul de albine afectează căile de semnalizare din interiorul celulelor cancerului mamar, pentru a limita multiplicarea celulelor. Acesta este un exemplu mult așteptat, în care compușii din natură pot fi utilizați pentru tratarea bolilor. Următorul pas pentru cercetători este de a evalua și a decide care este metoda optimă de administrare a melitinei, precum și stabilirea toxicității si a dozelor maxime tolerate.