Modul tradițional de creștere al cărnii este devastator pentru mediu și după cum spune și Bill Gates, nu va putea face față la creșterea populației până în anul 2050.

Vegetarienii au evidențiat de mult problemele cu fermele de animale, dar în același timp, nu poți cere tuturor să devină vegetarieni. Așa că în ultima perioadă începe să devină din ce în ce mai apropiată de realitate, varianta cu carnea crescuta în laborator (clean meat).

Firme precum MosaMeat, JUST și Memphis Meats susțin că produsele au același gust ca și carnea crescută în ferme, doar că nu conține hormoni de creștere și toate chimicalele care sunt implicate în acel proces.

S-a mai încercat o variantă care a fost denumita “fake meat” și era făcută din soia. Au încercat să se apropie de gustul clasic de carne, dar nu prea au reușit.

Momentan, carnea crescută în laborator  – “clean meat” – este scumpă, deoarece nu există infrastructură pentru ea. Și ca orice lucru care este produs la scară mică, este scump, dar experții susțin ca va fi mai ieftină decât carnea cu care ne-am obișnuit.

“Nu vom reuși să producem suficientă carne pentru 9 miliarde de persoane!”

Bill Gates

Se estimează ca populația Pământului va fi de 9.6 miliarde, până în 2050. Potrivit “Food and Agricultural Organization of the United Nation” producția de alimente va trebui să crească cu 70%. Acest lucru va duce la creșterea cu 77% a gazelor care formează efectul de seră.

Momentan, producția de carne este ineficientă. Este nevoie de 34 kg de hrană pentru 1kg de carne de vită și 6 734l de apă tot pentru aceeași cantitate.

Având în vedere costul ridicat de producție al cărnii de laborator, firmele se vor îndrepta către produse mai scumpe pentru început. Intrarea pe piața se va face cu foie gras (care momentan este aprox. 600 lei/kg) și cu burgeri la restaurantele de lux.

Pe lângă faptul că se încadreaza cu prețul, la foie gras ar fi un plus pentru cei care militau împotriva acestui produs, având în vedere că rațele sunt îndopate cu forța, pentru ca ficatul lor să ajungaăde 10 ori mai mare decât ar fi normal.

Cum este făcută carnea în laborator?

“Clean Meat” necesită o biopsie la un animal. Apoi, restul celulelor se cresc în laborator, în același fel și cu aceeași nutrienți ca și cum ar crește în animal.

Ce părere aveți, carnea de laborator va înlocui carnea crescută în fermă?