Cate Oua poti manca pe zi? | Beneficii si Riscuri

Ruja Angel

|

|

5 min

2-3 oua pe săptămână sau 6-7… sau ce ziceți de 21 de oua pe săptămână?

Câte oua sunt, de fapt, prea multe?


Această dezbatere legată de consumul de oua există de ani de zile și părerile s-au tot schimbat pentru că informațiile disponibile s-au schimbat.


În articolul de astăzi vom afla care sunt studiile care stau la baza acestor recomandări pe care le tot auzim și, până la urmă, câte oua putem consuma.Beneficiile consumului de oua

beneficiil oua m

Ouăle merită să fie incluse în dieta noastră regulată, datorită multitudinii de beneficii pe care le oferă sănătății. Iată câteva dintre cele mai importante:


Proteine de înaltă calitate

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine complete, adică conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nostru nu îi poate produce singur.


Colina 

Este un nutrient esențial care contribuie la funcționarea normală a creierului, dezvoltarea memoriei și susținerea unui ficat sănătos. Ouăle sunt una dintre cele mai bogate surse de colină din dieta noastră, ceea ce le face esențiale pentru o nutriție optimă.


Vitamine și minerale

Ouăle sunt încărcate cu vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina D, vitamina B12, seleniu și zinc. 


Vitamina D este crucială pentru sănătatea oaselor și funcția imunitară, în timp ce vitamina B12 joacă un rol important în formarea celulelor roșii și funcționarea sistemului nervos. 


Seleniul și zincul sunt antioxidanți puternici care ajută la protejarea celulelor noastre împotriva stresului oxidativ.


Grăsimi sănătoase

Ouăle conțin o combinație sănătoasă de grăsimi saturate și nesaturate, inclusiv acizi grași omega-3, care sunt buni pentru inimă. 

Aceste grăsimi sunt importante pentru sănătatea creierului, funcționarea hormonală și multe alte procese esențiale în corp.


Sănătatea ochilor

Luteina și zeaxantina, doi antioxidanți găsiți în cantități mari în gălbenușul de ou, contribuie la sănătatea ochilor. 


Acești antioxidanți pot reduce riscul de boli degenerative legate de vârstă, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară.

De ce trebuia sa limităm consumul de oua?

beneficiil oua

Îngrijorarea principală a oamenilor de știință și a nutriționiștilor legată de consumul de oua a fost legată cu conținutul lor ridicat de colesterol. 


Se credea că colesterolul din oua poate crește nivelurile de colesterol LDL (cunoscut și ca „colesterolul rău”) în sânge, ceea ce ar putea duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza și atacurile de inimă. 


Această preocupare a condus mult timp la recomandări de limitare a consumului de oua, în special pentru persoanele cu predispoziție la probleme cardiace sau cu niveluri deja ridicate de colesterol.


Dar este adevarat?....

Profită de o consultație nutrițională gratuită pentru a-ți îmbunătăți sănătatea, aspectul și stilul de viață. În cadrul acestei consultații, vei primi recomandări personalizate pentru strategia pe care să o aplici, adaptate obiectivelor și nevoilor tale.

Ce informații recente avem?

surse fibre

Studiul recent despre consumul de oua și impactul acestuia asupra sănătății cardiovasculare a adus în prim-plan informații valoroase. 


Cercetarea a analizat efectele consumului crescut de oua, variind de la 0 la 3 oua pe zi, asupra unor biomarkeri specifici asociați cu riscul cardiovascular într-un grup de tineri sănătoși. Iată ce au descoperit:


1. Colesterolul

Consumul de un ou pe zi a fost asociat cu o creștere semnificativă a nivelului de HDL-colesterol (considerat colesterolul „bun”) și o reducere a nivelului de LDL-colesterol (colesterolul „rău”), precum și o scădere a raportului LDL/HDL. 


Aceste modificări pozitive s-au menținut constant și în cazul consumului de 2 și 3 oua pe zi, sugerând că ouăle pot contribui la un profil lipidic mai sănătos.


2. Tensiunea arterială

Unul dintre rezultatele surprinzătoare ale studiului a fost scăderea tensiunii arteriale diastolice observată la participanții care au consumat oua.


3. Alți Biomarkeri

Studiul a evaluat și alți biomarkeri, cum ar fi glucoza plasmatică și triacilglicerolii, observând că nu există schimbări semnificative în aceste valori pe parcursul diferitelor faze ale consumului de oua. 


Interesant, nivelurile de colină plasmatică au crescut proporțional cu numărul de oua consumate, îmbunătățind potențial funcția hepatică și cerebrală fără a influența negativ markerii de risc cardiovascular.


În concluzie, studiul sugerează că consumul de până la 3 oua pe zi poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, prin îmbunătățirea profilului lipidic și scăderea tensiunii arteriale, fără a crește alți factori de risc majori pentru boli cardiovasculare. Aceste descoperiri contribuie la o mai bună înțelegere a rolului consumului de oua într-o dietă echilibrată și sănătoasă.

Mai multe studii despre oua

Un studiu publicat în „Journal of the American College of Nutrition” a constatat că consumul regulat de oua nu influențează negativ colesterolul LDL și chiar poate crește colesterolul HDL la majoritatea persoanelor, ceea ce confirmă observațiile despre profilul îmbunătățit al colesterolului.


De asemenea, cercetările arată că ouăle pot contribui la o mai bună satietate și control al glicemiei, ceea ce sprijină menținerea unei greutăți sănătoase.


Meta-analizele care au inclus multiple studii arată că, pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de oua nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiace și poate face parte dintr-o dietă echilibrată.

Rolul colinei din oua în sănătatea noastră

colina din oua

1. Metabolismul Lipidic

Colina este crucială în metabolismul grăsimilor. Ajută la transportul grăsimilor din ficat către restul corpului, prevenind astfel acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce ar putea duce la steatoză hepatică (ficat gras).


Această funcție este vitală nu doar pentru sănătatea ficatului, dar și pentru menținerea unui metabolism general sănătos.


2. Funcția Cerebrală

Unul dintre cele mai importante roluri ale colinei este acela de a contribui la producția de acetilcolină, un neurotransmițător esențial pentru memorie și procesele de învățare. 


Studiile sugerează că un aport adecvat de colină este asociat cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive, reducerea riscului de declin mental legat de vârstă și posibil chiar atenuarea simptomelor demenței.


3. Sănătatea Ficatului 

Pe lângă rolul său în metabolismul lipidelor, colina este esențială pentru menținerea structurii celulare și a integrității membranelor celulare, inclusiv în ficat. 


Un aport insuficient de colină poate duce la afecțiuni hepatice, cum ar fi ficatul gras non-alcoolic, care poate evolua către condiții mai grave, precum fibroza hepatică sau ciroza.


4. Sănătatea Cardiovasculară și Inflamația

Cercetările sugerează că colina poate avea, de asemenea, un rol în reducerea inflamației și în suportul sănătății cardiovasculare.


În concluzie, colina din oua este un nutrient vital care susține multe funcții cheie ale corpului.

Concluzii

Beneficii multiple: Ouăle sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali, incluzând proteine de înaltă calitate, vitamine, minerale și acizi grași omega-3, care contribuie la susținerea sănătății globale, de la funcția cerebrală și sănătatea ficatului, până la protecția cardiovasculară și îmbunătățirea vederii.

Reevaluarea consumului de oua: Studiile recente demontează miturile vechi asociate cu consumul de ouă și colesterolul "rău", arătând că ouăle, consumate într-un mod echilibrat, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, fără a crește riscul de boli cardiovasculare la majoritatea oamenilor.

Angel ruja

Angel Ruja

11 Ani de experiență în nutriție, acest specialist este dedicat descoperirii celor mai eficiente și sănătoase metode de slăbire. Angel se mentine mereu la curent cu ultimele trenduri și cercetări din industrie, combinând cunoștințele științifice cu abordări practice pentru a oferi sfaturi personalizate și eficiente clienților săi. Pasional și profund angajat în promovarea unui stil de viață sănătos, abordează fiecare caz cu o atenție deosebită la nevoile individuale, asigurând rezultate durabile și impresionante.

Programele Noastre

Articole Asemanatoare